poniedziałek, 6 lutego 2017

Pieczona owsianka kokosowa z jagodami

Gdy o poranku nie mamy zbyt dużo czasu na pichcenie wymyślnych śniadanek, świetnym rozwiązaniem jest przyrządzenie owsianki z piekarnika. Możemy przygotować ją wieczorem i od razu upiec lub tylko wymieszać składniki, a gotowe ciasto upiec rano.
Dzisiejszą owsiankę przygotowałam z dodatkiem sporej ilości wiórków kokosowych i mrożonych jagód. Oczywiście możecie je zastąpić takimi ze słoiczka, a w sezonie- świeżymi.
Jeśli macie ochotę na jeszcze inne kombinacje smaków, to koniecznie zajrzyjcie tutaj.



Składniki na trzy porcje:
  • 150g płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 50g wiórków kokosowych
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki jagód
Do miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe i cukier. Dodajemy jajka i mleko. Dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy jagody i ponownie mieszamy. 
Gotowe ciasto przekładamy do trzech miseczek. Owsianki pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190C.
Smacznego:)

10 komentarzy :

  1. Z jagodami uwielbiam :) Niestety tych owoców nie zamroziłam, ale do pieczonych owsianek lubię też dodawać maliny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie super opcja! Ja jeszcze nigdy pieczonej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam połączenie jagód i wiórków kokosowych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiałam przygotowywać taką owsiankę latem - właśnie wieczorem, a rano mogłam cieszyć się pysznym i odżywczym śniadankiem :) Połączenie jagód i kokosa tak zasmakowało mojej mamie, że piekłam jej takie owsianki do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do owsianki podchodzę trochę jak pies do jeża, ale może wersja pieczona by mi posmakowała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczona smakuje zupełnie inaczej niż gotowana:D

      Usuń
  6. Owies bardzo lubimy ale tymi jagodami to nas totalnie skusiłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka