Batoniki mają bardzo wyrazisty, słonecznikowy smak i są chrupiące.
Składniki na 12 batoników:
- 200g płatków orkiszowych Cenos
- 100g słonecznika
- 50g żurawiny
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżek mleka
Płatki orkiszowe, słonecznik i żurawinę blendujemy na drobne kawałeczki. Do rozdrobnionych składników dodajemy jajka, miód, olej i mleko. Miksujemy.
Gotową masę przekładamy na blachę o rozmiarach 24x27cm, wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy łyżką. Ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Gdy nieco wystygnie, kroimy je na batoniki o dowolnych rozmiarach. Mi wyszło 12 sztuk.
Smacznego:)
Bardzo fajnie wyglądają te batoniki. Przepis nawet nie wydaję się być taki trudny, poproszę żonę o pomoc i chętnie je spróbuję.
OdpowiedzUsuńWyglądają milion razy lepiej niż te kupne:)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentują! Kocham takie lekkie batoniki, w sam raz jako przekąska w ciągu dnia. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Na pewno by mi smakowały - wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMy tylko zamieniłybyśmy miód na inny słód i byłoby dla nas bosko :D
OdpowiedzUsuńMniam :D Pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńNie komentuj zanim nie zrobisz
OdpowiedzUsuń