sobota, 18 marca 2017

Kakaowe placuszki z czerwonej fasoli

Po babeczkach upieczonych na bazie czerwonej fasoli, nadeszła pora na tego typu placuszki. Podobnie jak w babeczkach, również w placuszkach fasola nie jest wyczuwalna, chociaż stanowi ich podstawę. Dzięki niej, placuszki są sycące i wilgotne.
Świetnie pasuje do nich serek ricotta, domowy dżem i granola.

Składniki na 15 sztuk:
  • 100g fasoli czerwonej Cenos
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie mieszanka pszennej, orkiszowej i żytniej)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i pozostawiamy na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie fasolę wymieniamy wodę i fasolę gotujemy przez godzinę. Odcedzamy ją i pozostawiamy do wystygnięcia.
Fasolę blendujemy na gładką masę razem z jajkami i cukrem. Następnie dolewamy mleko, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i przesianą mąkę, Miksujemy.
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, np. na oleju kokosowym.
Smacznego:)

4 komentarze :

  1. Placków z fasoli nie jadłam, ale jestem pewna, że i w tej roli fasola się świetnie sprawdzi :) Placki wyglądają pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis na placuszki, zjadłabym takie z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś robimy babkę z czerwonej fasoli ale placuszki to szybsza wersja :D

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka