Świetnie pasuje do nich serek ricotta, domowy dżem i granola.
Składniki na 15 sztuk:
- 100g fasoli czerwonej Cenos
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/3 szklanki mleka
- 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie mieszanka pszennej, orkiszowej i żytniej)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i pozostawiamy na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie fasolę wymieniamy wodę i fasolę gotujemy przez godzinę. Odcedzamy ją i pozostawiamy do wystygnięcia.
Fasolę blendujemy na gładką masę razem z jajkami i cukrem. Następnie dolewamy mleko, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i przesianą mąkę, Miksujemy.
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, np. na oleju kokosowym.
Smacznego:)
Placków z fasoli nie jadłam, ale jestem pewna, że i w tej roli fasola się świetnie sprawdzi :) Placki wyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na placuszki, zjadłabym takie z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńDziś robimy babkę z czerwonej fasoli ale placuszki to szybsza wersja :D
OdpowiedzUsuńDokładnie:) Ja piekę podobne babeczki:D
Usuń