Chleb bardzo dobrze zachowuje świeżość. Może leżeć nawet kilka dni po upieczeniu nie tracąc przy tym walorów smakowych.
Jutro podzielę się z wami przepisem na tosty francuskie, w sam raz na śniadanie.
Składniki na blaszkę o wymiarach 11x35cm:
- szklanka mąki z ciecierzycy*
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
- 2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka dowolnych otrębów
- szklanka ciepłego mleka
- pół szklanki siemienia lnianego
- pół szklanki słonecznika
- 25g drożdży
- łyżeczka cukru
- półtorej łyżeczki soli
*Mąkę można kupić lub zrobić w domu- uprażoną na patelni cieciorkę zmielić w młynku.
Najpierw przygotowujemy rozczyn- mleko, drożdże i cukier dokładnie mieszamy w szklance i odstawiamy na około 15- 20 minut.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy ziarna, otręby, sól i wodę. Następnie dodajemy rozczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. Zajmie to kilka minut. Ma być ono miękkie, elastyczne i nie powinno się kleić do rąk.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia, na około pół godziny.
Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 50 minut.
Smacznego;)
Dlaczego warto upiec chleb z ciecierzycą, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
Dlaczego warto upiec chleb z ciecierzycą, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- mąka z ciecierzycy obniża poziom cholesterolu we krwi, pomaga w walce z bólem głowy czy gardła, ponadto zwiększa naszą odporność,
- słonecznik zawiera witaminę A, B6, E i D oraz wapń, żelazo i potas; ponadto poprawia on pracę układu odpornościowego,
- siemię lniane jest bogate w tłuszcze, cynk, magnez i żelazo; jest również dobrym sprzymierzeńcem w walce z zapaleniem oskrzeli, kaszlem czy chorobami skórnymi.
Zdecydownia ciecierzyca na tapecie :D Chlebek wygląda bardzo profesjonalnie!
OdpowiedzUsuńNiczego oprócz prawdziwego masełka mu nie brakuje :P
Ciecierzyca jest świetna, można z niej zrobić wszystko;D
UsuńNo tak, masełko pasuje tu idealnie;)
Ostatnio robiłam kotlety sojowe panierowane w mące z ciecierzycy. Chleba jeszcze z ciecierzycy nie piekłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie używałam mąki z cieciorki jako panierki, ciekawy pomysł:)
UsuńDaj znać jak wyszedł chlebek:)
Fenomenalny, nigdy nie myslalam, zeby zrobic taki chlebek. Zapisze sobie i sprobuje zrobic w wolnej chwili ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)
UsuńWoW! Musze spróbować! :)
OdpowiedzUsuńNie zawiedziesz sie;)
Usuńciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i ma bardzo fajny skład ;) Ja mam mąkę z ciecierzycy kupną i za bardzo mi nie smakuje... Czuć w niej metalowy posmak a nie powinno tak chyba być...
OdpowiedzUsuńI czekam na jutrzejsze specjalne śniadanko :P
W mojej mące nie czuć takiego posmaku. Lepiej zrobić samemu niż kupować ;)
UsuńŚniadanko za niedługo pokażę:)
ciekawy skład, pokochałam ostatnio strączki, więc pomyslę nad zrobieniem takiego chlebka ;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ci posmakuje:)
UsuńChlebek upieczony, część bezpiecznie spoczywa w zamrażarce i będzie systematycznie wyciągana. Bardzo smaczny i przyjemny w wykonaniu, choć początkowo miałam problem ze zmieleniem cieciorki :-) Następnym razem dodam też mniej płynów i więcej drożdży i będzie idealny. Póki co, zabieram go ze sobą do szkoły ;-)
OdpowiedzUsuń