Swój curd przygotowałam na bazie bananów, a inspiracją był przepis z MoichWypieków.
Składniki:
- 300g mocno dojrzałych bananów (3 nieduże sztuki)
- 40g cukru
- sok z polowy cytryny
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 80g masła, miękkiego
Banany blendujemy na gładki krem. Zagotowujemy je z cukrem, aby dobrze się rozpuścił. Zdejmujemy z palnika i dodajemy jajka, żółtka, sok z cytryny i cukier. Dokładnie mieszamy i ponownie gotujemy, aż krem zgęstnieje.
Curd możemy przechowywać w słoiczku, w lodówce, do dwóch tygodni.
Wszystko co bananowe uwielbiam, a ten krem miał na pewno delikatną konsystencje - pycha!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjadłyśmy krem bananowy zmrożony więc jesteśmy w stanie wyobrazić sobie smak Twojego przepisu :D
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo ciekawy, a krem na pewno wyszedł przepyszny :) Nie ma lepszych owoców do kremów niż banany :)
OdpowiedzUsuńMuszę go zrobić :) Uwielbiam banany!
OdpowiedzUsuńKrem pyszny😋
OdpowiedzUsuń