Do przygotowania swojego ciasta użyłam gęstego puree dyniowego, więc jeśli wasze jest rzadsze, to zmniejszcie ilość mleka lub dodajcie więcej mąki.
Składniki na tortownicę o średnicy 26cm:
ciasto:
- 1/2 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanka mąki żytniej
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2/3 szklanki gęstego puree dyniowego
- 2 jajka
- 20g drożdży
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 duże jabłka
- 30g oleju kokosowego*
- 30g cukru trzcinowego
- 60g mąki orkiszowej
*Użyłam rafinowanego oleju kokosowego, więc kruszonka nie miała charakterystycznego zapachu kokosa.
Przygotowujemy rozczyn- w szklance ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże i łyżeczkę cukru. Pozostawiamy na 15 minut.
Do miski przesiewamy mąkę kukurydzianą, żytnią i pszenną. Dodajemy cukier, puree, jajka, olej przyprawy i zrobiony wcześniej rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Powinno być miękkie i może delikatnie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy na kolejne pół godziny.
W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plastry.
Olej kokosowy rozpuszczamy i dokładnie mieszamy z cukrem i mąką.
Na wyrośnięte ciasto kładziemy jabłka i kruszonkę. Pieczemy je przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego;)
Robiłyśmy bułeczki drożdżowe z dynią i były przepyszne (chyba już nawet o tym tu pisałyśmy xD). A tutaj jeszcze dodatek mąki kukurydzianej no i kruszonka!!! Mniam :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na połączenie drożdży z dynią! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, a połączenie dyni z jabłkami z pewnością było przepyszne :) Mam nadzieję, że jutro mi się uda nabyć dynię na sobotnie śniadanie :p
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :)
OdpowiedzUsuń