Jeśli wolicie, zamiast cukru możecie użyć ksylitolu. Efekt na pewno będzie ten sam.
Proporcje w przepisie można dowolnie zmieniać w zależności od tego jak skondensowany ma być smak wanilii w cukrze.
Składniki:
- 2 szklanki cukru/ ksylitolu
- 3 laski wanilii
Cukier mielimy w młynku do kawy, aby otrzymać nieco drobniejszą strukturę. Wanilię kroimy na pół i wyjmujemy z niej za pomocą noża ziarenka. Dodajemy je do cukru, który umieszczamy w szczelnie zamykanym pudełeczku, do którego dodajemy również pozostałe fragmenty lasek wanilii. Pudełeczko zamykamy i potrząsamy nim, aż do połączenia ziaren i cukru.
Cukier waniliowy będzie gotowy po około dwóch tygodniach. W tym czasie warto codziennie nim potrząsać, aby nie stwardniał.
Dlaczego warto przygotować cukier waniliowy, czyli krótko o kilku wartościach odżywczych i właściwościach wanilii:
- jest pomocna w stanach gorączkowych,
- wspomaga procesy trawienne,
- jest bogata w związki pobudzające organizm,
- warto ją spożywać w przypadku niedoboru żelaza.
Robiłyśmy na ksylitolu ale odkąd zaopatrzyłyśmy się w pastę waniliową już nie wróciłyśmy do tego sposobu.
OdpowiedzUsuńNiemniej jest to fajny pomysł :)
Ja jestem raczej przyzwyczajona do cukru waniliowego, ale niewykluczone, że pastę też kupię;)
UsuńSuper pomysł; )
OdpowiedzUsuńRewelacyjny jest taki domowy cukier waniliowy, niedawno też zrobiłam swój i więcej waniliNowego nigdy nie kupię. A ja zwykły cukier razem z ziarnami wrzucam do blendera (dzbanka) i tak miksuję - od razu mam cukier rozdrobniony i wymieszany równo z ziarenkami:)
OdpowiedzUsuńJa też nigdy więcej wanilinowego kupować nie będę;) Faktycznie, tak będzie szybciej:)
UsuńNigdy sama nie robiłam, bo jakoś tak się przyzwyczaiłam, że kupuję gotowy albo używam wanilii w laskach, ale jak wykończę domowe zapasy to zrobię z pewnością ;)
OdpowiedzUsuńW sumie tez używam wanilii w laskach, ale piekąc ciacha dla rodzinki często dodaję właśnie cukier waniliowy;)
Usuńnaprawdę pomaga w gorączce? to cudowna informacja, zważając,że ostatnio ciągle mam soki temperatury. ;)
OdpowiedzUsuńNie testowałam, ale znalazłam na temat wanilii takie informacje;)
UsuńW sumie chyba go przygotuję. Tyle razy już go widziałam na różnych blogach, a sama przepłacam w sklepach za cukier z prawdziwą wanilią.
OdpowiedzUsuńRacja, cukier z wanilią w sklepach jest dość drogi, dlatego lepiej zrobić go samodzielnie;)
UsuńMusze wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńO kurcze, wanilia na niedobory żelaza - tego nie wiedziałam :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł! No i przy tym naturalny i zdrowy!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam: www.homemade-stories.blogspot.be
Muszę kiedyś spróbować zmieszać wanilię burbońską z erytrytem, o ile go w końcu dostanę w sklepie. :)
OdpowiedzUsuńA do czego będzie służyć taka mieszanka?;)
UsuńByć może do sernika w wersji light. :)
UsuńTaki cukier robię już od dawna. Ma dużo intensywniejszy smak od tego kupnego i w dodatku jest naturalny, bez żadnych sztucznych dodatków.
OdpowiedzUsuńtak, tak taki cukier jest dużo lepszy niż ten sklepowy
OdpowiedzUsuń