piątek, 26 lutego 2016

Zupa krem z białych warzyw

Moim zdaniem gorące zupy krem zdecydowanie bardziej smakują w chłodne dni, bo wspaniale rozgrzewają i są sycące. Korzystając z kończącej się zimowej pory wczoraj ugotowałam krem z białych warzyw- selera, pietruszki i ziemniaka. Zupa jest dość gęsta i ma intensywny smak selera, co mi zdecydowanie pasuje. Świetnie smakuje posypana ziarenkami słonecznika i podana ze świeżutkim chlebem.


Składniki:
  • 500ml rosołu*
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1/3 selera
  • 2 nieduże pietruszki
*Można zastąpić bulionem warzywnym.

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na plastry. Wrzucamy je do garnka z rosołem i gotujemy, aż będą miękkie. Rosół z warzywami blendujemy, aż do uzyskania gładkiego kremu. W razie potrzeby zupę doprawiamy solą, pieprzem lub pieprzem ziołowym.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. Przypomniałaś mi, że dawno nie robiłam zupy krem i będę musiała to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochamy takie kremy <3
    Nie dość, że wygląda świetnie to jeszcze smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ziemniak + seler + pietruszka = krem pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za kremami, ale zgodzę się, że zupa powinna być sycąca. :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka