Mogę szczerze powiedzieć, że muffinki są wyborne. Ich smak jest niepowtarzalny, oczywiście na pierwszy plan wysunęła się gruszka i granola, których smak zdominował wypiek. Syrop klonowy można bez problemu zastąpić miodem, bo jego smak nie jest zbyt wyczuwalny i taka zamiana nie zmieni efektu końcowego.
Składniki na 16 muffinek:
- 100g płatków pełnoziarnistych (ja użyłam jęczmiennych)
- 125g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100g mąki pszennej typ 650
- 30g otrębów pszennych
- 2 gruszki, drobno pokrojone
- 2 jajka
- 180ml mleka
- 1/5 szklanki oleju
- 100g syropu klonowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka imbiru
- +granola do posypania wierzchu
Składniki suche (płatki, mąki, proszek, imbir, otręby, gruszki) mieszamy w jednej misce, a mokre (jajka, mleko, olej, syrop klonowy) w drugiej. Następnie zawartość obu misek łączymy i mieszamy łyżką, do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do foremek na muffinki, posypujemy granolą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 25 minut.
Dlaczego warto upiec muffinki gruszkowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- gruszki są bogate w jod, który poprawia pracę tarczycy oraz bor poprawiający koncentrację, ponadto zawierają sporo potasu i sodu,
- syrop klonowy zawiera dużo tiaminy i ryboflawiny, manganu, wapnia i magnezu.
Szczególnie ta granola nas przekonuje! Lubimy jak coś daje o sobie znać w postaci chrupkiej.
OdpowiedzUsuńGruszki też już dawno nie jadłyśmy a już tym bardziej w wypiekach więc narobiłaś nam ochoty :P
Ja również bardzo lubię chrupiące dodatki;)
UsuńBardzo lubię gruszki i wszystko co je zawiera :) A w Twoich muffinkach najbardziej podoba mi się dodatek granoli - dzięki niej wyglądają jeszcze bardziej bogato :) A tak poza tym to uwielbiam połączenie gruszek z syropem klonowym ;)
OdpowiedzUsuńJeśli jesteśmy w temacie gruszek z syropem to zgłaszamy się do tego fanklubu :D Pisałyśmy, że nie jadłyśmy dawno gruszki ale przypomniało nam się, że te z domowych zapraw też się liczą xD
UsuńTakie gruszeczki z jogurtem sojowym, syropem klonowym, cynamonem i orzechami przyprawiły nas o obłęd :D Polecamy to połączenie :P
Tak, te z domowych zapraw też się liczą;p
UsuńGruszki, jogurt, syrop klonowy, cynamon i orzech musiały smakować niebiańsko, aż ślinka mi cieknie;D
Pyszności, uwielbiam takie smakołyki :D
OdpowiedzUsuńPyszne kiedyś robiłam z gruszkami :)
OdpowiedzUsuńjestem fanką muffinek, muszę koniecznie wypróbować ten przepis! ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać jak wyszły;)
Usuńwyglądają bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, zapiszę sobie gdzieś, bo bardzo lubię gruszkowe słodkości ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się ucieszę, jeśli go kiedyś wykorzystasz:)
UsuńUwielbiam muffiny, jadłem wiele rodzajów, ale nigdy nie myślałem, że można je jeść z gruszkami. Szkoda, iż nie można takich kupić. Składam zamówienie na Wielkanoc. :)
OdpowiedzUsuńMuffinki z gruszkami są naprawdę pyszne i u mnie raczej nie są niczym niezwykłym;)
UsuńOj tam kupować, najlepiej upiec samemu. Zamówienie przyjęte;)
Mmm, pyszne musiały być :)
OdpowiedzUsuńByły po prostu wyborne;)
UsuńFaktycznie, pychota. Trafiły na moją listę ulubionych muffinek. Gruszka nadaje im charakteru, a granola na wierzchu to jak... wisienka na torcie. Super proporcje na ciasto - mi wyszły chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie i wilgotne (przynajmniej jak próbowałam, to takie były, nie wiem czy potem nie przyschły).
OdpowiedzUsuńTak, tak potem również były przepyszne;)
Usuń