Swoje naleśniczki zjadłam z serkiem wiejskim, sosem jagodowym (jagody ze słoiczka zmiksowane z jogurtem naturalnym) i płatkami kokosowymi, które jadłam pierwszy raz i bardzo mi posmakowały.
Składniki na 9 naleśników:
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej i kukurydzianej (1:1)
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki soku jagodowego*
- szklanka mleka
- jajko
- 3 łyżki oliwy z oliwek
*Ja użyłam domowego soku z jagód, który był słodzony, więc pominęłam cukier.
Wszystkie składniki łączymy dokładnie za pomocą miksera. Następnie smażymy cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, delikatnie natłuszczonej.
Smacznego:)
Dlaczego warto usmażyć naleśniki jagodowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- jagody są świetnym źródłem witamin C, A, PP oraz witamin z grupy B oraz selenu, cynku, miedzi i manganu; ponadto są jednymi z najlepszych przeciwutleniaczy,
- mąka orkiszowa jest bogata w błonnik, żelazo, cynk i wapń, a także witamin z grupy B.
Nie znamy osoby, która by nie lubiła jagód! Dlatego jest to idealne wyjście na różne desery dla znajomych bo małe jest prawdopodobieństwo, że nie trafisz komuś w gust xD
OdpowiedzUsuńNaleśniki z tymi owocami muszą smakować wybornie no i chipsy kokosowe! też uwielbiamy xD
zazdroszczę Ci soku z jagód mmm pycha :)
OdpowiedzUsuńDla mnie cudne. Ach jak ja czekam już na świeże jagody prosto z lasu :D
OdpowiedzUsuńMoje zapasy się praktycznie skończyły, więc też wyczekuję sezonu jagodowego:)
Usuńuwielbiam jagody, dlatego Twoje naleśniki do mnie przemawiają, zdecydowanie bym nie pogardziła takim śniadaniem.
OdpowiedzUsuńmyślałam , że chodzi tu o nadzienie, a tu taka niespodzianka. Pieknie się prezentują ;)
OdpowiedzUsuńmam zapas jagód mrożonych, chętnie wykorzystam do naleśników;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)
UsuńPycha, a jaki ładny kolor! Jagody rządzą :)
OdpowiedzUsuńSuper naleśniczki, moja córka najbardziej lubi naleśniki właśnie z dżemem jagodowym
OdpowiedzUsuńpięknie wyszły i na pewno były bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńNaleśniki z jagodami to z pewnością jedne z moich ulubionych :) Pamiętam, że najlepsze jadłam w Krynicy Górskiej będąc na nartach - były ogromniaste i tak bogato nadziane jagodami, że nigdzie lepszych już potem nie jadłam. Twoje wyglądają bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńTakie jagodowe naleśniki z pewnością były wyborne;)
UsuńZjadłabym z chęcią :) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńRozmarzyłam się tylko o świeżych jagodach! Mniam!
OdpowiedzUsuńFatanstastyczna propozycja, chętnie skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńTo świetnie, mam nadzieję, że naleśniczki ci posmakują;)
UsuńMniam jakie pyszne te naleśniczki :-)
OdpowiedzUsuń