Babkę przygotowałam pół na pół z mąki orkiszowej i pszennej, dodałam do niej sporo bakalii- żurawiny, rodzynków i najlepszych orzechów włoskich. Wypiek jest w sumie dość szybki w przygotowaniu, niezbyt wymagający, a pyszny. Warto spróbować;)
Składniki:
- szklanka maki orkiszowej
- szklanka maki pszennej typ 650
- 2/3 szklanki mleka
- 20g drożdży
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki cukru/ ksylitolu
- 3 łyżki rodzynków
- 3 łyżki żurawiny
- 3 łyżki orzechów włoskich
Z ciepłego mleka, cukru i drożdży przygotowujemy rozczyn- wszystkie składniki dokładnie mieszamy, odstawiamy na bok.
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy olej, bakalie, jajka. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto, aż przestanie się mocno kleić do rąk (pod koniec wyrabiania powinno być miękkie, ale delikatnie klejące).
Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie przekładamy je do natłuszczonej foremki na babkę i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia, tym razem nieco krócej.
Babkę pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Po upieczeniu możemy ozdobić ją polewą czekoladową zrobioną z gorzkiej czekolady dobrej jakości i mleka oraz posypać migdałami.
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec drożdżową babkę orkiszową, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- mąka orkiszowa jest dobrym źródłem żelaza, wapnia i cynku oraz błonnika i witaminy B; po za tym zawiera nieco białka,
- rodzynki są bogate w magnez, bor i wapń, a także witaminy z grupy B, C, E oraz błonnik.
Mmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńMimo, że już po świętach to i tak z chęcią taka babę byśmy zjadły :D
OdpowiedzUsuńPolewa, mniam :D
Babka niestety już się skończyła, ale za niedługo pewnie powtórzę ten wypiek:)
UsuńPolewa faktycznie nadaje babce charakteru;)
Ooo jest i baba :) wygląda pycha!
OdpowiedzUsuńA jaki typ mąki orkiszowej ?
OdpowiedzUsuńUżyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej firmy Gdańskie Młyny.
UsuńDziękuję :). Taką mam, jak i jasną orkiszową z Gdańskich Młynów. Zatem moja babka powinna wyglądać równie okazale :). Smakować również tak samo :).
UsuńKoniecznie daj znać jak wyszła babka;)
Usuńhahah, znam to. Też miałm nie dodawać cias ze Świąt, ale tak zasmakowało wszystkim, że nie ma innej opcji! :P
OdpowiedzUsuńDokładnie, takie świetne przepisy nie mogą się zmarnować;)
UsuńKochana babeczka świetna, pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńduży plus za mąkę orkiszową ;)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo bogatą i przepyszną :) Bardzo podoba mi się dodatek bakalii oraz polewa z gorzkiej czekolady (to moja ulubiona polewa, a z tymi migdałami wygląda jeszcze smaczniej :)))
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, musiała być pyszna:)
OdpowiedzUsuńŚwietna polewa! Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńpycha wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńDobrych ciast nigdy dość! :D
OdpowiedzUsuńCo tam, że już po świętach. Wielkanoc jest co roku. Skoro nie na ten rok, to może przyda się na następny? ;)
OdpowiedzUsuńSłodkości Wielkanocne przez cały rok! W końcu babkami jesteśmy :)
OdpowiedzUsuńz mąki orkiszowej nie piekłam ciasta, widzę że sporo tracę :)
OdpowiedzUsuń