wtorek, 28 kwietnia 2015

Tofu

Po niezbyt udanych poszukiwaniach tofu w sklepie, postanowiłam przygotować je w domu. Przejrzałam różne przepisy i okazało się, że jego zrobienie jest banalne. Wystarczy nam soja, cytryny, szczypta soli, woda i trochę czasu.
Możemy je wykorzystać do różnego rodzaju wypieków, sałatek, placuszków. Nada się do wszystkiego co tylko wymyślimy;)


Składniki:
  • 1l mleka sojowego z tego przepisu 
  • duża cytryna
  • szczypta soli
Mleko sojowe zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy do niego sól i sok z cytryny. Mleko powinno zacząć się ścinać. Jednak jeśli proces będzie zbyt powolny możemy dodać więcej soku cytrynowego. Płyn pozostawiamy na minutkę- dwie, a później przelewamy go przez sitko z gazą. Pozostałą wodę wylewamy do zlewu (nie znalazłam dla niej zastosowania;), a tofu na gazie dokładnie odciskamy. Możemy zostawić je na gazie lub przełożyć do miseczki od razu. Gdy ostygnie wkładamy je do lodówki.

Dlaczego warto przygotować tofu, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach soi:
  • jest ona bogata w białko oraz tłuszcz, który wpływa na jej dość wysoką kaloryczność,
  • zawiera sporo witamin z grupy B, fosforu, żelaza i magnezu,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę i raka.

14 komentarzy :

  1. Akurat mam doświadczenie z serem sojowym. Też myślałem, żeby zrobić je w domu, ale jakoś nigdy nie było okazji. A tak na marginesie, najlepsze tofu to takie, które na pierwszym miejscu w składzie ma wodę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie pokusiło mnie o robienie tofu w domu, ale po tym poście muszę to rozważyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że przygotujesz tofu i posmakuje ci taka domowa wersja:)

      Usuń
  3. No proszę. Zapisuje przepis i z chęcią spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fantastycznie! Daj znać jak ci smakowało;)

      Usuń
  4. ooo , jestem pod wrażeniem! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Jeszcze nie robiłyśmy własnego tofu bo i tak kupujemy go dość mało ale kto wie może takie domowe bardziej nam zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio przymierzam się do zrobienia tofu ;) A skoro Tobie wyszło, to cóż, trzeba zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o proszę :) domowego tofu jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. chętnie bym zrobiła coś takiego, tylko muszę w końcu znaleźć czas dla siebie, tylko dla siebie

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja do tej pory tofu kupowałam, ale chyba teraz zrobię je sama :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie robiłam żadnego sera albo tofusera :) wydaje się to proste, ale ciągle boję się porażki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobienie tofu jest naprawdę proste, nie ma czego się obawiać;)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka