Po niezbyt udanych poszukiwaniach tofu w sklepie, postanowiłam przygotować je w domu. Przejrzałam różne przepisy i okazało się, że jego zrobienie jest banalne. Wystarczy nam soja, cytryny, szczypta soli, woda i trochę czasu.
Możemy je wykorzystać do różnego rodzaju wypieków, sałatek, placuszków. Nada się do wszystkiego co tylko wymyślimy;)
Składniki:
- 1l mleka sojowego z tego przepisu
- duża cytryna
- szczypta soli
Mleko sojowe zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy do niego sól i sok z cytryny. Mleko powinno zacząć się ścinać. Jednak jeśli proces będzie zbyt powolny możemy dodać więcej soku cytrynowego. Płyn pozostawiamy na minutkę- dwie, a później przelewamy go przez sitko z gazą. Pozostałą wodę wylewamy do zlewu (nie znalazłam dla niej zastosowania;), a tofu na gazie dokładnie odciskamy. Możemy zostawić je na gazie lub przełożyć do miseczki od razu. Gdy ostygnie wkładamy je do lodówki.
Dlaczego warto przygotować tofu, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach soi:
- jest ona bogata w białko oraz tłuszcz, który wpływa na jej dość wysoką kaloryczność,
- zawiera sporo witamin z grupy B, fosforu, żelaza i magnezu,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę i raka.
Akurat mam doświadczenie z serem sojowym. Też myślałem, żeby zrobić je w domu, ale jakoś nigdy nie było okazji. A tak na marginesie, najlepsze tofu to takie, które na pierwszym miejscu w składzie ma wodę.
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie pokusiło mnie o robienie tofu w domu, ale po tym poście muszę to rozważyć :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że przygotujesz tofu i posmakuje ci taka domowa wersja:)
UsuńNo proszę. Zapisuje przepis i z chęcią spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńTo fantastycznie! Daj znać jak ci smakowało;)
Usuńooo , jestem pod wrażeniem! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńSuper! Jeszcze nie robiłyśmy własnego tofu bo i tak kupujemy go dość mało ale kto wie może takie domowe bardziej nam zasmakuje :)
OdpowiedzUsuńOstatnio przymierzam się do zrobienia tofu ;) A skoro Tobie wyszło, to cóż, trzeba zrobić :)
OdpowiedzUsuńTrzeba, trzeba. Czekam na opinię;)
Usuńo proszę :) domowego tofu jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym zrobiła coś takiego, tylko muszę w końcu znaleźć czas dla siebie, tylko dla siebie
OdpowiedzUsuńJa do tej pory tofu kupowałam, ale chyba teraz zrobię je sama :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam żadnego sera albo tofusera :) wydaje się to proste, ale ciągle boję się porażki...
OdpowiedzUsuńZrobienie tofu jest naprawdę proste, nie ma czego się obawiać;)
Usuń