Składniki na blachę o wymiarach 11x35cm:
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 200g jogurtu naturalnego
- szklanka mleka
- szklanka wody
- 3 łyżki oleju
- pól szklanki sezamu
- pól szklanki dyni
- pól szklanki siemienia lnianego
- pól szklanki płatków jęczmiennych*
- 25g drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Przygotowujemy rozczyn- ciepła wodę, drożdże i cukier dokładnie mieszamy. Pozostawiamy go na 15 minut.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, mleko, olej, nasiona, płatki, sól oraz rozczyn. Ciasto dokładnie wyrabiamy, powinno być miękkie i nie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, na około godzinę.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, mleko, olej, nasiona, płatki, sól oraz rozczyn. Ciasto dokładnie wyrabiamy, powinno być miękkie i nie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, na około godzinę.
Po tym czasie przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, ale na nieco krócej- około pół godziny.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C przez około godzinę. Jeśli chlebek wcześniej będzie wyglądał na upieczony, to zmniejszamy temperaturę i pozostawiamy go jeszcze w piekarniku.
Smacznego:)
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec chleb orkiszowy na jogurcie, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- mąka orkiszowa jest świetnym źródłem błonnika, witamin z grupy B, żelaza, wapnia, cynku raz potasu,
- sezam zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, E, B, potas, magnez, żelazo, wapń, cynk oraz fosfor; jest bogaty w przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia.
Wspaniale wygląda :-) zamówiłam mąkę orkiszową i jak przyjdzie to zrobię taki chlebek :-)
OdpowiedzUsuńTo świetnie! Koniecznie napisz jak ci smakował;)
UsuńBardzo podoba mi się jego struktura :) Ostatni robiłam z mąki orkiszowej bułki, ale dałam chyba za dużo mąki żytniej do tego i wyszły takie lekko skamieniałe :P
OdpowiedzUsuńNo tak, mi też zdarza się przesadzić z mąką żytnią, a później mam gliniasty chlebekXD
UsuńO jacie wygląda tak, że aaahhh :D Właśnie w piekarniku siedzi u nas (o dziwo z glutenem) wypiek :) No i właśnie na mące orkiszowej. Jest pyszna, naszym zdaniem delikatnie orzechowa wiec jeśli mamy już coś zjeść z glutenem to z mąką orkiszową :)
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa co to za wypiek, pewnie podzielicie się nim na blogu:)
UsuńFaktycznie, ja też baardzo lubię mąkę orkiszową, chociaż takiego posmaku nie wyczuwam;p
Fajnie chlebek wygląda tylko ten gluten...
OdpowiedzUsuńMi tam gluten nie przeszkadza, prześlij mi kromeczkę :D!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco, bardzo lubię chlebki domowej roboty :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny chlebek. Muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńBardzo fajny chlebek. Muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńDoskonały chlebek, nie ma to jak domowy, smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuńTeż chciałabym piec chleby z taką częstotliwością...
OdpowiedzUsuńależ piękny ten chleb! ciekawi mnie czy pominięcie/zastąpienie mąki pszennej wpłynie bardzo na strukturę chlebka?
OdpowiedzUsuńMyślę, że wpłynie. Jeżeli chcesz ją zastąpić to może spróbuj mąką ryżową, chleb nie powinien być wtedy bardzo zbity, ale i tak będzie smakował inaczej niż z mąką pszenną.
UsuńPyszny chlebek :)
OdpowiedzUsuńChlebek :) biorę w ciemno.
OdpowiedzUsuń