Składniki na małą torownicę:
spód:
- 50g chłodnego masła
- pół szklanki maki (1:1 ryżowa i orkiszowa)
- 4 łyżeczki cukru/ ksylitolu
- 2 żółtka
masa serowa:
- 400g twarogu
- 200g jogurtu naturalnego
- 80g wiórek kokosowych
- dojrzały banan
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka+ 2 białka
- proszek do pieczenia
- 5 łyżeczek cukru/ ksylitolu
Spód:
Do miski przesiewamy maki, dodajemy drobno posiekane masło, żółtka i cukier, a następnie szybko zagniatamy. Ciasto wgniatamy na spód tortownicy (ja dół wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję delikatnie tłuszczem) i odstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
Twaróg dwukrotnie mielimy lub blendujemy aż do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy do niego jogurt, wiórki kokosowe, banana, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy.
W drugim pojemniku ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy łyżka.
Masę serową przekładamy na ciasto, do tortownicy. Sernik pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 160C.
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec sernik kokosowo- bananowy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- twaróg jest świetnym źródłem białka, magnezu, wapnia oraz witamin z grupy B; poprawia przemianę materii,
- banany, ze względu na wysoką zawartość magnezu, wspomagają układ nerwowy,
- jajka są bogate witaminy A, D, E, K oraz cały szereg pierwiastków; zawierają lecytynę, która świetnie działa na wątrobę.
Narobiłaś nam apetytu na sernik! Tak więc jutro będziemy go wykonywać :D
OdpowiedzUsuńSernik kokosowy zawsze robi na nas wrażenie ale chyba tym razem musimy odpuścić bo coś ostatnio za dużo w wypiekach wiórków i nasz tata zaczyna się buntować xD
chętnie bym Ci porwała ten serniczek, wieki go nie jadłam!
OdpowiedzUsuńWięc nadszedł czas, aby to nadrobić;)
UsuńWspaniały, po prostu wspaniały :) Banan i kokos sprawiają, że jest to bezwątpienia ciekawy sernik i musi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńJaki wspaniały serniczek, bardzo ciekawy przepis. Zabieram go ze sobą i porywam kawałeczek serniczka :-)
OdpowiedzUsuńZabieraj i próbuj:)
UsuńMniam, ten sernik jest wspaniały :)
OdpowiedzUsuńSuper opcja, dodaję do zakładki i wypróbuję w domu :)
OdpowiedzUsuńNa pewno ci posmakuje:)
UsuńPysznie wygląda, bardzo mi się podoba dodatek wiórków :) Na mnie póki co czeka w lodówce kawałek zwykłego sernika :)
OdpowiedzUsuńmmmm uwielbiam takie serniczki ;)
OdpowiedzUsuńOj chyba muszę wypróbować ten przepis :)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
Próbuj, próbuj i napisz jakie wrażenia smakowe;)
UsuńJest wspaniały, taki wysoki i o pieknym kształcie <3
OdpowiedzUsuńBardzo piękny, wyrośnięty, apetyczny :)
OdpowiedzUsuńPychotka ;-) Wykorzystałam masę serową jako bazę do pieczonej owsianki a za niedługo mam zamiar użyć jej w cieście z jabłkami... Polecam!
OdpowiedzUsuńTo wspaniale! Bardzo fajny pomysł z tą owsianką, wykorzystam go:)
Usuń