Dzisiaj przygotowałam dla was banalny przepis na domowe batoniki, które upiekłam na bazie słodkich, mocno dojrzałych bananów. Lista pozostałych składników jest dość krótka. Znajdują się na niej: płatki żytnie, zboża ekspandowane, cynamon i miód (użyłam domowego miodu z mniszka, ale możecie go zastąpić innym). Całość smakuje naprawdę smacznie. Batoniki są intensywnie bananowe i łatwo jest wyczuć w nich dodatek ekspandowanych zbóż.
Składniki na 18 sztuk:
- 3 banany
- 2 łyżki miodu
- czubata łyżeczka cynamonu
- 180g płatków żytnich pełnoziarnistych
- 30g zbóż ekspandowanych Cenos
Banany i miód miksujemy na gładką masę. Dosypujemy płatki, ekspandowane zboża i cynamon. Ponownie miksujemy.
Gotową masę przekładamy na blachę o wymiarach 24x27, wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Ciasto pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu kroimy je na nieduże batoniki.
Smacznego:)
Batoniki wyglądają pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię przysmaki z dodatkiem ekspandowanych zbóż, więc Twój przepis mnie zachęcił do wypróbowania :)
samo zdrowie i smak:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńTakie batoniki to pyszna przekąska. Nasz największy problem to to, że po przygotowaniu chcemy zjeść wszystkie na raz xD
OdpowiedzUsuńPyszna i zdrowa przekąska :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń