wtorek, 28 marca 2017

Budyń cytrynowy i cynamonowy z ricottą oraz płatkami cynamonowymi

Odkąd pamiętam, jednym z moich ulubionych deserów był waniliowy budyń. Uwielbiałam zjadać go polanego sokiem owocowym. Dzisiaj mam dla was nieco bardziej wyszukaną wersję tego popularnego deseru. Budyń przygotowałam w dwóch smakach. Pierwszy ugotowałam z dodatkiem trawy cytrynowej (możecie zamienić ją na przykład na cukier cytrynowy), a drugi- cynamonu. Wierzch deserku ozdobiłam pyszną ricottą i chrupiącymi płatkami cynamonowymi Cenos.

Składniki na 2 porcje:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • kilka listków trawy cytrynowej
  • 2 czubate łyżki ricotty 
  • płatki cynamonowe Cenos
Do garnka wsypujemy łyżeczkę cukru i dodajemy trawę cytrynową. Wlewamy 3/4 szklanki mleka i zagotowujemy. W międzyczasie, w szklance mieszamy żółtko, łyżkę mąki ziemniaczanej i 1/4 szklanki mleka. Miksturę wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż do ponownego zagotowania.  Wyjmujemy trawę cytrynową, a budyń przekładamy do pucharków.
Drugą warstwę budyniu robimy analogicznie, ale zamiast trawy cytrynowej dodajemy cynamon. Gotowy budyń przekładamy do pucharków.
Na wierzch kładziemy ricottę i posypujemy ją płatkami cynamonowymi.
Podajemy od razu.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. Dawno nie jadłam takiego prawdziwego budyniu, a z cynamonem to chyba nigdy... Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zjadłyśmy waniliowy budyń jaglany z wiśniową konfiturą korzenną z naszej nowej recenzji, więc dobrze znamy zamiłowanie do tego rodzaju deseru ;) Twój "zwykły" budyń podany jest jak wykwintny deser i to nam się bardzo podoba ;)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka