Składniki na 2 porcje:
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru
- płaska łyżeczka cynamonu
- kilka listków trawy cytrynowej
- 2 czubate łyżki ricotty
- płatki cynamonowe Cenos
Do garnka wsypujemy łyżeczkę cukru i dodajemy trawę cytrynową. Wlewamy 3/4 szklanki mleka i zagotowujemy. W międzyczasie, w szklance mieszamy żółtko, łyżkę mąki ziemniaczanej i 1/4 szklanki mleka. Miksturę wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż do ponownego zagotowania. Wyjmujemy trawę cytrynową, a budyń przekładamy do pucharków.
Drugą warstwę budyniu robimy analogicznie, ale zamiast trawy cytrynowej dodajemy cynamon. Gotowy budyń przekładamy do pucharków.
Na wierzch kładziemy ricottę i posypujemy ją płatkami cynamonowymi.
Podajemy od razu.
Smacznego:)
Pyszny deser :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiego prawdziwego budyniu, a z cynamonem to chyba nigdy... Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjadłyśmy waniliowy budyń jaglany z wiśniową konfiturą korzenną z naszej nowej recenzji, więc dobrze znamy zamiłowanie do tego rodzaju deseru ;) Twój "zwykły" budyń podany jest jak wykwintny deser i to nam się bardzo podoba ;)
OdpowiedzUsuńWygląda jak wspaniały deser :D
OdpowiedzUsuńTaki budyń musi być dobry!! :)
OdpowiedzUsuńCudowny :)
OdpowiedzUsuń