sobota, 29 kwietnia 2017

Budyń bananowy z ricottą i zbożami ekspandowanymi w czekoladzie

Dziś mam dla was deser składający się z trzech, prostych warstw. Pierwsza z nich to słodki budyń bananowy, druga- niezastąpiony serek ricotta, a trzecia to zboża ekspandowane oblane gorzką czekoladą. Takie połączenie smaków jest nieziemsko pyszne, przez co zawartość pucharków znika naprawdę szybko. Polecam!:)




Składniki na 2 porcje:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 małe banany
  • 80g ricotty
  • 2 czubate łyżki zbóż ekspandowanych Cenos
  • 2 kostki czekolady gorzkiej

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do niej zboża ekspandowane i dokładnie mieszamy. Przekładamy je na papier do pieczenia i rozsmarowujemy na cienką warstwę. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Do garnka wlewamy szklankę mleka, dodajemy banany pokrojone w plastry i zagotowujemy. Pozostałe mleko rozrabiamy z mąką ziemniaczaną. Powstałą mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy, aż do ponownego zagotowania. Budyń przekładamy do pucharków.
Na wierzch kładziemy ricottę i zboża ekspandowane w czekoladzie.
Podajemy od razu.
Smacznego:)

6 komentarzy :

  1. Budyń bananowy brzmi obłędnie, ricottę także lubię, a nie jadłam tak dawno, no i zboża w czekoladzie na wierzch - to deser idealny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super czeko-chrupiący dodatek do budyniu ;) Zjadłybyśmy chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny pomysł! Muszę w końcu zrobić sama budyń:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już sama nazwa zachwyca:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł z dodatkiem czekolady :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka