Składniki na 2 porcje:
- 1,5 szklanki mleka
- 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 małe banany
- 80g ricotty
- 2 czubate łyżki zbóż ekspandowanych Cenos
- 2 kostki czekolady gorzkiej
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do niej zboża ekspandowane i dokładnie mieszamy. Przekładamy je na papier do pieczenia i rozsmarowujemy na cienką warstwę. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Do garnka wlewamy szklankę mleka, dodajemy banany pokrojone w plastry i zagotowujemy. Pozostałe mleko rozrabiamy z mąką ziemniaczaną. Powstałą mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy, aż do ponownego zagotowania. Budyń przekładamy do pucharków.
Na wierzch kładziemy ricottę i zboża ekspandowane w czekoladzie.
Podajemy od razu.
Smacznego:)
ależ pychotka:)
OdpowiedzUsuńBudyń bananowy brzmi obłędnie, ricottę także lubię, a nie jadłam tak dawno, no i zboża w czekoladzie na wierzch - to deser idealny ;)
OdpowiedzUsuńSuper czeko-chrupiący dodatek do budyniu ;) Zjadłybyśmy chętnie :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł! Muszę w końcu zrobić sama budyń:)
OdpowiedzUsuńJuż sama nazwa zachwyca:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z dodatkiem czekolady :)
OdpowiedzUsuń