Kokosowe ciasteczka doskonale smakują popijane mlekiem lub kakao, przez co stanowią wyśmienity deserek.
Składniki na około 35 sztuk:
- 100g masła
- 60g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki mleka
- 90g wiórków kokosowych
- 130g mąki pszennej typ 650
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masło ucieramy na puszystą masę. Dosypujemy cukry i nadal miksujemy. Dodajemy mleko, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Miksujemy, aż do połączenia składników. Ciasto chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.
Następnie wałkujemy je na stolnicy, na grubość około 4mm. Ciasto możemy podsypywać mąką, aby nie przyklejało się do stolnicy. Wycinamy z niego wybrane kształty. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy przez 9 minut piekarniku nagrzanym do 180C.
Ciasteczka pieczemy przez 9 minut piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Proste, ale na pewno pyszne - w końcu smak często tkwi w prostocie :) A Twoje wyglądają pysznie :))
OdpowiedzUsuńPrzeurocze :)
OdpowiedzUsuńKokosowe ciasteczka zawsze będą nam szalenie smakować ;) I jak ślicznie wyglądają ^^
OdpowiedzUsuńIdealne do chrupania w ciągu dnia:)
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka to ja bardzo lubię :D
OdpowiedzUsuńPyszne i ślicznie wyglądają 😊
OdpowiedzUsuńProste maślane ciasteczka. Zniknęły szybko :-)
OdpowiedzUsuń