Składniki na sernik o wymiarach 25x40cm:
ciasto:
- 250g posiekanego, zimnego masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki przesianej mąki pszennej typ 650
- 1kg twarogu półtłustego
- 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
- opakowanie waniliowego proszku budyniowego
- 125g miękkiego masła
- 3 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- opakowanie waniliowego proszku budyniowego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- słoik śliwek
Wszystkie składniki zagniatamy, aż do otrzymania w miarę gładkiego ciasta.
Dzielimy je na dwie części, wkładamy do woreczków i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1,5 godziny.
masa serowa:
Twaróg mielimy przynajmniej dwa razy. Następnie miksujemy go z jogurtem i masłem.
Jajka ubijamy z cukrem przez kilka minut. Dodajemy do nich proszek budyniowy i masę serową, łyżka po łyżce, stale miksując.
piana z białek:
Pianę z białek zaczynamy przygotowywać bezpośrednio przed nałożeniem ją na masę serową.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, łyżka po łyżce, stale miksując. Dosypujemy proszek budyniowy. Krótko miksujemy. Dolewamy olej i miksujemy tylko do połączenia składników.
wykończenie:
Na blachę wyłożoną papierem ścieramy na tarce połowę naszego ciasta. Umieszczamy na nim masę serową. Rozkładamy śliwki i wykładamy na nie piankę, Posypujemy ją pozostałym, startym ciastem.
Sernik pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Nigdy nie jadłam sernika ze śliwkami, ale jestem pewna, że wszystko do siebie doskonale pasuje. A sernik wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTym sernikiem to nas kupiłaś na maksa ^^ Poprosimy całą blachę na cheat day'a xD
OdpowiedzUsuńWygląda jak pianka:)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda obłędnie. Do tego te śliwki - mniam!
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiego serniczka. Dziękuję za przepis i pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńPyyycha! :)
OdpowiedzUsuń