poniedziałek, 25 stycznia 2016

Pełnoziarniste chlebki z patelni z warzywami

Jeśli szukacie przepisu na pyszny, sycący i zdrowy obiad, to chlebki z warzywami powinny się świetnie sprawdzić. Ciasto na nie przygotowałam z trzech mąk- z cieciorki, która nadaje im charakterystyczny, delikatnie orzechowy posmak, pszennej pełnoziarnistej i pszennej typ 650 nadającej im nieco puszystości.
Do chlebków z patelni świetnie pasuje ugotowany brokuł, kukurydza, szynka, ser i sos czosnkowy. Jak dla mnie jest to wspaniałe połączenie, ale dodatki możecie dobierać według własnych upodobań.


Składniki na 9 chlebków:

  • 1/2 szklanki mąki z cieciorki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • jajko
  • proszek do pieczenia
  • płaska łyżeczka soli
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, jeśli ciasto będzie klejące dodajemy jeszcze trochę mąki.
Wałkujemy je dość grubo- 1-1,5cm. Chlebki smażymy na delikatni natłuszczonej patelni, po kilka minut obu stron. Podajemy z wybranymi dodatkami.
Smacznego:)

6 komentarzy :

  1. Jadłam chlebki z patelni ale większe i robione chyba tylko z mąki pszennej i wody. Twoje wyglądają bardzo smacznie, a z warzywami wszystko smakuje najlepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis musimy przyznać ;) Fajne rozwiązanie na chorobę zwaną "brak piekarnika" ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa propozycja, brokuł mnie przekonuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super chlebki i do tego szybko z patelni :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka