Do chlebków z patelni świetnie pasuje ugotowany brokuł, kukurydza, szynka, ser i sos czosnkowy. Jak dla mnie jest to wspaniałe połączenie, ale dodatki możecie dobierać według własnych upodobań.
Składniki na 9 chlebków:
- 1/2 szklanki mąki z cieciorki
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- jajko
- proszek do pieczenia
- płaska łyżeczka soli
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, jeśli ciasto będzie klejące dodajemy jeszcze trochę mąki.
Wałkujemy je dość grubo- 1-1,5cm. Chlebki smażymy na delikatni natłuszczonej patelni, po kilka minut obu stron. Podajemy z wybranymi dodatkami.
Smacznego:)
Jadłam chlebki z patelni ale większe i robione chyba tylko z mąki pszennej i wody. Twoje wyglądają bardzo smacznie, a z warzywami wszystko smakuje najlepiej :D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis musimy przyznać ;) Fajne rozwiązanie na chorobę zwaną "brak piekarnika" ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają genialnie :D
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, brokuł mnie przekonuje. :)
OdpowiedzUsuńSuper chlebki i do tego szybko z patelni :)
OdpowiedzUsuń