wtorek, 5 stycznia 2016

Pełnoziarniste bułeczki drożdżowe z kruszonką i owocami

Nie wiem jak wy, ale ja wprost uwielbiam domowe, drożdżowe wypieki. Parę dni temu jadłam chałkę, a wczoraj upiekłam pełnoziarniste bułeczki z owocami i kruszonką. Zniknęły bardzo szybko. Sama zjadłam chyba połowę, ale ciii..;)
Swoje bułeczki upiekłam w wersji jabłkowej i truskawkowej, ale myślę, że świetnie sprawdzą się tu gruszki, brzoskwinie ze słoika, mrożone jagody, a nawet biały ser, czy powidła. Co tylko sobie wymarzycie;)


Składniki na 12 sztuk:
ciasto:

  • 1 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • łyżka cukru waniliowego
  • jajko
  • szklanka mleka
  • 20g drożdży
  • szczypta soli

kruszonka:

  • 80g mąki ryżowej (można zastąpić pszenną)
  • 40g cukru brązowego
  • łyżka cukru waniliowego
  • 40g masła
  • dowolne owoce (np. świeże jabłka, gruszki, mrożone truskawki, czy brzoskwinie ze słoika)
ciasto:
Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru. 
Do miski przesiewamy mąki, wbijamy jajko, dodajemy resztę cukru, sól i wcześniej zrobiony rozczyn. Ciasto wyrabiamy, aż przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
kruszonka:
Wszystkie składniki szybko zagniatamy.
wykonanie:
Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy je na stolnicy podsypując mąką. Ma mieć grubość 2-3cm. Wycinamy w nim szklanką kółka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy bułeczki trochę wyrosną (po około 45 minutach) wykonujemy w nich zagłębienie przez odciśnięcie na nich dna szklanki nieco mniejszej, niż ta, którą wykrawaliśmy. Na bułeczki nakładamy wybrane owoce i kruszonkę.
Bułeczki pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180C.
Smacznego;)

13 komentarzy :

  1. Świetna propozycja na domową drożdżówkę - wiesz co jesz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam drożdżowe wypieki :)
    Twój przepis postaram się wypróbować, ale zrobię wersję bez kruszonki, albo z mniejszą jej ilością, bo za nią niestety nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Stanowczo wybrałabym wersję z jagodami i wtedy byłoby idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne bułeczki. Niesamowicie apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja rodzina uwielbia moje drożdżówki z owocami, ale wieki ich nie robiłam. Dzięki za przypomnienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie robiłam takich drożdżówek naprawdę dawno, a zima to czas, kiedy można sobie pozwolić na domową pyszną bułeczkę. Zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają smakowicie. Wprawdzie nie jadam ich prawie nigdy, ale narobiłaś mi ochoty na nie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Perfekcyjne drugie śniadanie na uczelni! I do tego ciepła herbatka w termosie <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Och, witaj zdrowsza drożdżówko! :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka