sobota, 30 stycznia 2016

Gofry żytnie

Niedawno dostałam upragnioną gofrownicę. W tym czasie zdążyłam ją przetestować i przygotować przepis na pyszne, chrupiące żytnie gofry. Do ich upieczenia potrzebne będą wam tylko podstawowe składniki, które najprawdopodobniej macie w kuchni.
Długość pieczenia gofrów zależy od mocy gofrownicy. Moja ma 1200W i do uzyskania chrupiącej skórki na cieście wystarczy 6 minut, ale czas pieczenia najprawdopodobniej musicie ustalić sami.
Do gofrów wspaniale pasuje custard i jagody ze słoiczka.





Składniki na 6 sztuk:
  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki gazowanej wody
  • 1/5 szklanki oleju
  • jajko
Suche składniki (mąki, cukier, sól, proszek do pieczenia) mieszamy w jednej misce, a mokre (mleko, woda, olej, żółtko) w drugiej. Białka ubijamy na sztywną pianę. 
Zawartość wszystkich misek dokładnie mieszamy łyżką.
Gofry pieczemy w nagrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy. Moim do upieczenia wystarczyło 6 minut, ale czas zależy od mocy urządzenia.
Smacznego:)

5 komentarzy :

  1. Gofry serduszka! Jak gofry to tylko o takim kształcie :D
    Nasze dzieciństwo <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie, szczególnie z tymi jagodami :D
    A ja tak dawno nie robiłam gofrów i muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż kusi żeby samemu gofry zrobić :) Do tego brawo za pomysł na mąkę żytnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłem gofrów z mąki żytniej. :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka