Długość pieczenia gofrów zależy od mocy gofrownicy. Moja ma 1200W i do uzyskania chrupiącej skórki na cieście wystarczy 6 minut, ale czas pieczenia najprawdopodobniej musicie ustalić sami.
Do gofrów wspaniale pasuje custard i jagody ze słoiczka.
Składniki na 6 sztuk:
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki gazowanej wody
- 1/5 szklanki oleju
- jajko
Suche składniki (mąki, cukier, sól, proszek do pieczenia) mieszamy w jednej misce, a mokre (mleko, woda, olej, żółtko) w drugiej. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Zawartość wszystkich misek dokładnie mieszamy łyżką.
Gofry pieczemy w nagrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy. Moim do upieczenia wystarczyło 6 minut, ale czas zależy od mocy urządzenia.
Smacznego:)
Gofry serduszka! Jak gofry to tylko o takim kształcie :D
OdpowiedzUsuńNasze dzieciństwo <3
Wyglądają przepysznie, szczególnie z tymi jagodami :D
OdpowiedzUsuńA ja tak dawno nie robiłam gofrów i muszę to zmienić :)
Aż kusi żeby samemu gofry zrobić :) Do tego brawo za pomysł na mąkę żytnia :)
OdpowiedzUsuńPycha i do tego zdrowo ^^
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłem gofrów z mąki żytniej. :)
OdpowiedzUsuń