Bułki najlepiej smakują w dzień pieczenia, ale dość dobrze zachowują świeżość i będą równie smaczne po 2-3 dniach. Idealnie pasuje do nich masło i mnóstwo warzyw, albo w wersji na słodko- dżem.
Składniki na 9 bułek:
- 2 szklanki mąki żytnie pełnoziarnistej
- 2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1 szklanka otrębów
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki nasion dyni
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 20g drożdży
Z ciepłego mleka, cukru i drożdży przygotowujemy rozczyn- wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy.
Do miski przesiewamy mąki, dosypujemy otręby, dynię, sól, dolewamy wodę i rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
Po tym czasie z ciasta formujemy bułki- wałkujemy je na stolnicy dość grubo i wykrawamy romby lub w wersji dla leniwych- nadajemy im okrągły kształt. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, na około 45 minut.
Bułki pieczemy przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Uwielbiam domowe pieczywo :D
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię właśnie żytnie pieczywo, więc bułek zazdroszczę :D Ze wszystkimi dodatkami na pewno smakują pysznie, tak właśnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNajlepsze domowe. Apetycznie prezentują się.:)
OdpowiedzUsuńCudowne :D
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo.... marzenie! :D Uwielbiamy chlebki, które w przekroju mają pestki dyni ;) Super kolorowy akcent :)
OdpowiedzUsuńPolecam ten niesamowity wypiek z masłem polskim mlekovity ;)
OdpowiedzUsuń