środa, 20 stycznia 2016

Bułki żytnie

Moim zdaniem nie ma lepszego pieczywa niż domowe, najlepiej jeszcze ciepłe. Zwykle piekę chleby, ale ostatnio równie często przygotowuję domowe bułki. Ostatni wypiek, czyli żytnie bułeczki zdecydowanie nam posmakował i z chęcią podzielę się z wami przepisem
Bułki najlepiej smakują w dzień pieczenia, ale dość dobrze zachowują świeżość i będą równie smaczne po 2-3 dniach. Idealnie pasuje do nich masło i mnóstwo warzyw, albo w wersji na słodko- dżem.



Składniki na 9 bułek:
  • 2 szklanki mąki żytnie pełnoziarnistej
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka otrębów
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki nasion dyni
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 20g drożdży

Z ciepłego mleka, cukru i drożdży przygotowujemy rozczyn- wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy.
Do miski przesiewamy mąki, dosypujemy otręby, dynię, sól, dolewamy wodę i rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
Po tym czasie z ciasta formujemy bułki- wałkujemy je na stolnicy dość grubo i wykrawamy romby lub w wersji dla leniwych- nadajemy im okrągły kształt. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, na około 45 minut.
Bułki pieczemy przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. Najbardziej lubię właśnie żytnie pieczywo, więc bułek zazdroszczę :D Ze wszystkimi dodatkami na pewno smakują pysznie, tak właśnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze domowe. Apetycznie prezentują się.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe pieczywo.... marzenie! :D Uwielbiamy chlebki, które w przekroju mają pestki dyni ;) Super kolorowy akcent :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam ten niesamowity wypiek z masłem polskim mlekovity ;)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka