Bułeczki najlepiej smakują pierwszego i drugiego dnia, bo dość szybko tracą świeżość. Świetnie pasuje do nich pasta sojowa i masełko, szynka oraz pomidor.
Składniki na 6 bułek:
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 6 ząbków czosnku
- 25g drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Przygotowujemy rozczyn- w mleku dokładnie rozpuszczamy cukier i drożdże.
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy słonecznik, sól, czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, wodę i rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aż będzie gładkie, miękkie i nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1- 1,5 godziny.
Po tym czasie z ciasta formujemy 6 okrągłych bułeczek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
Bułeczki pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Pewnie pachną i są bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńPoproszę trzy sztuki na jutrzejsze śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie, dodatek czosnku świetnie musiał wzbogacić ich smak :)
OdpowiedzUsuńDo mojego jutrzejszego śniadania pasowały by idealnie :D
Wyglądają fantastycznie, zjadłbym niejedną :)
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne :D Ciekawie muszą smakować z dodatkiem mąki ryżowej :)
OdpowiedzUsuńPyszny smak i aromatyczny zapach :)
OdpowiedzUsuńJuż je lubię :D
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu wyglądały jak scones :) Ale bułeczka z czosnkiem też mi pasuje! :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, że na pierwszy rzut oka przypominają scones:)
Usuń