wtorek, 9 lutego 2016

Deser z granatem

Tym razem mam dla was przepis na wyśmienity deser z galaretką z granatu, budyniem oraz warstwą pokruszonych ciasteczek czekoladowych. Do jego wykonania potrzeba troszkę cierpliwości i czasu, ale zdecydowanie jest tego warty.
Tak, jak napisałam poniżej, ciastka czekoladowe możecie upiec z ulubionego przepisu lub tego, który podlinkowałam. Jednak jeśli chcecie nieco skrócić czas przygotowania, a macie w zanadrzu granolę, to z powodzeniem możecie ją położyć na dnie pucharków.




Składniki na 2 porcje:
  • 6 ciastek czekoladowych (ja użyłam tych, ale możecie zastąpić je innymi)
  • 500ml mleka
  • łyżka brązowego cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • granat
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • woda
  • żelatyna
Galaretka:
Granat myjemy, wyjmujemy z niego pestki i dokładnie blendujemy. Przecieramy je przez sitko do garnuszka. Do soku dolewamy tyle wody, aby otrzymać 100ml płynu. Zagotowujemy go razem z 2 łyżeczkami brązowego cukru. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiamy galaretkę do wystygnięcia.
Budyń:
W 100ml mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną a pozostałe 400ml zagotowujemy razem z łyżką cukru.  Dolewamy do niego mieszankę z mąką i gotujemy stale mieszając, aż do zgęstnienia.
Wykonanie:
Na dno pucharków wrzucamy pokruszone ciastka czekoladowe. Następnie nakładamy zimny budyń i schłodzoną, płynną galaretkę. Deser wstawiamy do lodówki. Wyjmujemy, gdy galaretka stężeje.
Smacznego:)

6 komentarzy :

  1. Bardzo efektownie się prezentuje, narobiłaś mi ochoty na budyń :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najbardziej podobają nam się takie lekko zmieszane warstwy ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładne zmieszanie kolorów, takie minimalne rozwarstwienie. :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka