- 200g soi
- liść laurowy
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- łyżeczka soli
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- papryka ostra
- papryka słodka
- bazylia
- oregano
Soję wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na noc.
Rano wylewamy wodę. Soję dokładnie płuczemy. Wlewamy do niej świeżej wody. Dodajemy liść laurowy, pieprz, sól i ziele angielskie. Gotujemy przez 2 godziny.
Po ugotowaniu soję odcedzamy, wyrzucamy liść laurowy, pieprz i ziele. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Po tym czasie soję dokładnie blendujemy z koncentratem pomidorowym i przyprawami.
Pastę przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniczku w lodówce.
Smacznego:)
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPycha! Robimy podobną z fasoli lub cieciorki :)
OdpowiedzUsuńAha i skusiłaś nas wreszcie na te domowe płatki xD