wtorek, 16 lutego 2016

Cynamonowe płatki śniadaniowe

Dziś mam dla was pomysł na alternatywę dla sklepowych płatków śniadaniowych- domowe płatki cynamonowe. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, zwłaszcza wałkowanie, ale są one na tyle dobre, że warto poświęcić kawałek popołudnia na ich upieczenie. Co więcej, domowe płatki cynamonowe są niewątpliwie zdrowsze od sklepowych, bo zawierają pełnoziarnistą mąkę, brązowy cukier i nie mają w składnie żadnych zbędnych polepszaczy.
Na blogu możecie znaleźć też inne przepisy na płatki- tu i tu.





Składniki:
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 100g mąki pszennej typ 650
  • 80g brązowego cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 50ml mleka
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy lub zagniatamy ręcznie w misce.Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich osobno wałkujemy między papierami do pieczenia- ucinamy kawałek papieru do pieczenia wielkości blachy, kładziemy na niego ciasto i przykrywamy kolejnym papierem. Cienko rozwałkowane ciasto kroimy radełkiem lub zwykłym nożem na małe prostokąciki.
Płatki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 10-15 minut. Czas pieczenia jest zależny od grubości ciasta. Jeśli jest ono cieniutkie, to 10 minut na pewno wystarczy. Jednak jeżeli płatki są grubsze, czas należy wydłużyć.
Gdyby po upieczeniu i wystygnięciu okazało się, że ciasto nie jest wystarczająco chrupiące, to można zostawić płatki nieprzykryte na blaszce na noc i wtedy wyschną.
Przechowujemy je w szczelnie zamykanym słoiku lub pojemniku.
Smacznego:)

13 komentarzy :

  1. Nigdy nie jadałam domowych płatków, jestem pewna, że są rewelacyjne, wyglądają mega apetycznie! Śniadanie pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś nas na nie namówisz :D Ale prędzej we wakacje jak będziemy miały stały dostęp do piekarnika i dużo wolnego czasu na spełnienie wszystkich pomysłów cukierniczych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój Junior uwielbia takie sklepowe :-) świetny pomysł aby zrobić takie samemu :-) zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, nie wiedziałam że płatki można zrobić w domu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie, zjadłabym je na sucho :)
    A popularne płatki cynamonowe przez długi czas były moimi ulubionymi ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjne rozwiązanie na sklepowe płatki śniadaniowe!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja bym je zjadła jak najlepsze ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cynamon ! <3
    Pewnie jadłabym je i bez mleka. :)
    Świetny pomysł na domowe płatki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, ja na większość sklepowych nie mogę patrzeć. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis! ja bym dodała ksylitol albo miód :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka