Dziś, dotrzymując obietnicy, mam dla was pomysł na zapiekane naleśniki z pieczarkami, szynką, papryką, kukurydzą i serem żółtym. Jest to świetny pomysł na dość szybki i bardzo prosty obiad. Farsz naleśników możecie dowolnie modyfikować. Zamiast szynki dodać kurczaka, a paprykę zastąpić brokułem itp.
Składniki na 8 sztuk:
naleśniki:
- 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1 szklanka mleka
- 2/3 szklanki wody gazowanej
- jajko
- garść posiekanego szczypiorku
- sól
- łyżka roztopionego masła
- 300g pieczarek
- cebula
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 1/2 papryki świeżej lub konserwowej
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 8 plastrów szynki
- 150 g sera żółtego
naleśniki:
Do miski przesiewamy mąki, wbijamy jajko, dodajemy mleko, wodę, sól, szczypiorek i masło. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, bez tłuszczu.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, bez tłuszczu.
farsz:
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy ją na maśle.
Pieczarki obieramy i dokładnie myjemy. Kroimy je w plastry i dodajemy do cebuli.Podsmażamy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Paprykę i szynkę kroimy w drobną kostkę. Ser trzemy na tarce.
W misce mieszamy usmażone pieczarki, paprykę, szynkę, kukurydzę, ser.
wykonanie:
Na naleśniki nakładamy farsz. Składamy je w trójkąt, tak jak na zdjęciu lub zwijamy w rulon.
Gotowe naleśniki podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości rozpuszczonego masła. Pieczemy je z obu stron, aż staną się chrupiące.
Podajemy od razu.
Smacznego:)
Paprykę i szynkę kroimy w drobną kostkę. Ser trzemy na tarce.
W misce mieszamy usmażone pieczarki, paprykę, szynkę, kukurydzę, ser.
wykonanie:
Na naleśniki nakładamy farsz. Składamy je w trójkąt, tak jak na zdjęciu lub zwijamy w rulon.
Gotowe naleśniki podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości rozpuszczonego masła. Pieczemy je z obu stron, aż staną się chrupiące.
Podajemy od razu.
Smacznego:)
naleśniki i pieczarki <3 połączenie idealne!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam naleśników z warzywnym farszem, ale pieczarki świetnie pasują do naleśników i komponują się z serem, tylko z szynki bym zrezygnowała :)
Takich naleśników jeszcze nie jadłyśmy ;D My jednak całym sercem jesteśmy za słodkimi wersjami, dlatego absolutnie nam nie przeszkadzało, że wytrawne potrawy zaniedbałaś xD
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na naleśniki :-) mniam już mi smakują :-)
OdpowiedzUsuńNaleśniki na wytrawnie i to jeszcze zapiekane - uwielbiam! <3
OdpowiedzUsuńMuszę takie zrobić. Ostatni często u mnie królowały na słodko.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń