piątek, 12 maja 2017

Ciasto kakaowe z jabłkami

Dziś przygotowałam dla was kolejny przepis na ciasto. Tym razem jest to prosty kakaowy wypiek z jabłkami. Ciasto nieco przypomina tradycyjny biszkopt, ale przez dodatek oleju i jabłek jest wilgotne. Wspaniale smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, gdy jest jeszcze ciepłe, ale dobrze zachowuje świeżość i nawet trzy dni po upieczeniu jest pyszne.



Składniki na blachę o wymiarach 24x27cm:
  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • szklanka mąki pszennej typ 650
  • pół szklanki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jabłka
Jabłka obieramy i kroimy na drobną kosteczkę.
Białka ubijamy przez kilka minut, aż do otrzymania sztywnej piany. Łyżka po łyżce dosypujemy cukier, stale ubijając. Dodajemy żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Miksujemy. Dolewamy olej strużką stale miksując.
Ciasto wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy je pokrojonymi jabłkami.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30 minut.
Smacznego:)

5 komentarzy :

  1. Proste, ale na pewno pyszne - wygląda cudnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasza mama zawsze jabłka mieszała z ciastem, piekła w keksówce i nazywało się to ciasto "salceson" :D Uwielbiamy!

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka