Składniki na blachę o wymiarach 24x27cm:
- 6 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- szklanka mąki pszennej typ 650
- pół szklanki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jabłka
Jabłka obieramy i kroimy na drobną kosteczkę.
Białka ubijamy przez kilka minut, aż do otrzymania sztywnej piany. Łyżka po łyżce dosypujemy cukier, stale ubijając. Dodajemy żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Miksujemy. Dolewamy olej strużką stale miksując.
Białka ubijamy przez kilka minut, aż do otrzymania sztywnej piany. Łyżka po łyżce dosypujemy cukier, stale ubijając. Dodajemy żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Miksujemy. Dolewamy olej strużką stale miksując.
Ciasto wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy je pokrojonymi jabłkami.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30 minut.
Smacznego:)
Pyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńProste, ale na pewno pyszne - wygląda cudnie ;)
OdpowiedzUsuńNasza mama zawsze jabłka mieszała z ciastem, piekła w keksówce i nazywało się to ciasto "salceson" :D Uwielbiamy!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta :D
OdpowiedzUsuń