Składniki na 24 babeczki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 2/3 szklanki mleka
- 25g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki roztopionego masła
- 150g rabarbaru
kruszonka:
- 75g mąki pszennej typ 650
- 30g cukru
- 50g masła
ciasto:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałeczki.
Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru. Pozostawiamy go na około 10 minut.
Do miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy pozostały cukier. Wlewamy masło i rozczyn. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do rąk. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie dosypujemy do niego rabarbar i jeszcze raz, krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 24 części o podobnej wielkości. Formujemy je na kuleczki i wkładamy do foremek na muffiny (ja używam silikonowych: nie trzeba ich natłuszczać). Babeczki pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, na około 40 minut.
kruszonka:
kruszonka:
Gdy babeczki rosną, przygotowujemy kruszonkę- wszystkie składniki szybko zagniatamy.
Kruszonką posypujemy wyrośnięte babeczki.
Pieczemy je przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że moje ulubione drożdżowe, to jeszcze z pysznym rabarbarem <3
OdpowiedzUsuńWyglądają dokładnie tak, jak je opisujesz - na mięciutkie i bardzo maślane :)
OdpowiedzUsuńKochana wspaniałe babeczki :-)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie,pysznosci😀
OdpowiedzUsuńJak rabarbar to i kruszonka! Wspaniałe wyszły :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/