Składniki:
- 170g płatków
- 40g zbóż ekspandowanych Cenos (żyto i ryż brązowy+ jabłko)
- 2 banany
- 2 łyżki oleju
- 50g czekolady
Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki.
Banany i olej blendujemy, aż do otrzymania gładkiej masy. Dosypujemy do nich płatki, zboża i czekoladę. Mieszamy łyżką. Granolę przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez około 25 minut. Podczas pieczenia należy ją chociaż raz przemieszać. Granola jest gotowa, gdy podczas mieszania charakterystycznie szeleści.
Gdy granola całkowicie wystygnie, to przekładamy ją do słoika.
Smacznego:)
Granoli nigdy nie jest za dużo :D W takiej postaci można ją jeść kilogramami :)
OdpowiedzUsuńJa również jestem wielką fanką domowej granoli :)
OdpowiedzUsuńLubię takie zboża - dobrze chrupią, ale są miękkie;)
OdpowiedzUsuńBanan, czekolada i płatki musiały stworzyć coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńTaka domowa granola to coś świetnego :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/