Gorący, pieczony budyń smakuje naprawdę wyśmienicie i dobrze łączy się ze słodką kruszonką oraz kwaśnym rabarbarem.
Składniki na dwie duże porcje:
- 1,5 szklanki mleka
- 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
- żółtko
- dwie łyżeczki cukru waniliowego
- 120g rabarbaru
- 50g płatków orkiszowych
- 25g masła
- 20g cukru
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy je do miseczek, które nadają się do pieczenia w piekarniku.
W garnku zagotowujemy szklankę mleka z cukrem waniliowym. Pozostałe mleko dokładnie mieszamy z żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Dolewamy je do mleka gotującego się w garnku. Mieszamy, aż do ponownego zagotowania. Gotowy budyń przelewamy do miseczek.
Płatki blendujemy na drobniejsze kawałeczki. W garnuszku rozpuszczamy masło. Dosypujemy do niego cukier i płatki. Mieszamy. Powstałą kruszonkę wysypujemy na budyń.
Budyń pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Podajemy od razu.
Smacznego:)
Fajny i niebanalny deser. Podoba mi się dodatek rabarbaru :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam zapiekanego budyniu, ale brzmi super i wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńZapiekany budyń? O taaaak ^^ Gałka lodów by też nie zaszkodziła :P
OdpowiedzUsuńPrzypominamy, że do jutra u nas trwa konkurs, wystarczy tylko podesłać zdjęcia dań i deserów, w które świetnie smakowałyby ze waflami Siejeje :)
Dodatek lodów to świetny pomysł:D
UsuńOj, oj to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń