Składniki na 2 blachy ciastek:
- 3 szklanki mąki pszennej tup 650
- 250g masła
- szklanka gęstej śmietany
- 50g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- białko
- 50g cukru
- 50g orzechów włoskich
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy z mąką nożem. Następnie dosypujemy 50g cukru i dodajemy śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy je do woreczka i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.
Ciasto kilkukrotnie wałkujemy i składamy, aby podczas pieczenia ładnie się rozwarstwiło. Następnie wałkujemy je na grubość około 1cm i wycinamy okrągłe ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem wymieszanym z drobno posiekanymi orzechami. Pieczemy je przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Orzechy włoskie z pewnością wzbogaciły smak :)
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru ;)
Fajny przepis, może spróbuję upiec takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, może spróbuję upiec takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają twoje ciasteczka, nie mogłabym ich zjeść, ale wszystkim którzy mogą zazdroszczę :)
OdpowiedzUsuńNajbardziej podoba mi się właśnie dodatek orzechów włoskich :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka :-) porywam kilka :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki z taką posypką, która trzeszczy między zębami:)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń