czwartek, 23 marca 2017

Tarta z pieczonym jogurtem waniliowym i agrestowym

Tarta z pieczonym jogurtem waniliowym  i agrestowym kojarzy się raczej z upalnym latem niż z marcem, ale jako, że w zamrażarce leżała resztka agrestu, postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania deseru.
Tartę upiekłam na kruchym cieście, zrobionym z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Natomiast jej wnętrz wypełniłam pieczonym jogurtem, który prezentowałam wam już w dwóch przepisach (klik, klik), oraz agrestowym, pieczonym jogurtem. Całość jest naprawdę lekka i i bardzo smaczna.

Składniki na tartę o średnicy 26cm:
kruche ciasto:

  • 80g mąki pszennej typ 650
  • 80g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30g cukru
  • 90g masła
  • 3 łyżki mleka
masa jogurtowa:
*Krem przygotowałam z 400g mrożonych owoców, ale w sezonie możecie użyć świeżego agrestu, o tej samej wadze.

ciasto:
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier, mleko i masło. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę.
Blachę na tartę smarujemy cienką warstwą tłuszczu i posypujemy mąką. Jej nadmiar strzepujemy. Następnie wałkujemy ciasto i układamy je na blasze.
Ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
masa jogurtowa:
Masę przygotowujemy w czasie pieczenia ciasta.
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie puszysta piana. Dodajemy do niej jogurt i przesianą mąkę. Miksujemy.
Krem agrestowy umieszczamy w drugiej misce i dodajemy do niego połowę masy jogurtowej. Miksujemy.
Na podpieczony spód wylewamy masę jogurtową, a później agrestową. Tartę pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170C.
Smacznego:)

5 komentarzy :

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka