Tartę upiekłam na kruchym cieście, zrobionym z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Natomiast jej wnętrz wypełniłam pieczonym jogurtem, który prezentowałam wam już w dwóch przepisach (klik, klik), oraz agrestowym, pieczonym jogurtem. Całość jest naprawdę lekka i i bardzo smaczna.
Składniki na tartę o średnicy 26cm:
kruche ciasto:
- 80g mąki pszennej typ 650
- 80g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30g cukru
- 90g masła
- 3 łyżki mleka
- 3 jajka
- 90g cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 350g jogurtu greckiego
- 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
- krem agrestowy*
ciasto:
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier, mleko i masło. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę.
Blachę na tartę smarujemy cienką warstwą tłuszczu i posypujemy mąką. Jej nadmiar strzepujemy. Następnie wałkujemy ciasto i układamy je na blasze.
Ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
masa jogurtowa:
Masę przygotowujemy w czasie pieczenia ciasta.
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie puszysta piana. Dodajemy do niej jogurt i przesianą mąkę. Miksujemy.
Krem agrestowy umieszczamy w drugiej misce i dodajemy do niego połowę masy jogurtowej. Miksujemy.
Na podpieczony spód wylewamy masę jogurtową, a później agrestową. Tartę pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170C.
Smacznego:)
zjadłabym z chęcią:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i wiosennie :)
OdpowiedzUsuńWidać, że nadzienie tarty jest taki puszyste :) Bardzo apetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł:) Może w takiej wersji agrest by mi posmakował
OdpowiedzUsuńMniam,przepysznie nadziana :D
OdpowiedzUsuń