Gdybym nie wiedziała, że te babeczki zostały upieczone z dodatkiem czerwonej fasoli, nigdy bym na to nie wpadła. Smakują one zupełnie jak popularny murzynek z polewą czekoladową. Zatem jeśli macie ochotę na zdrowe ciasto czekoladowe, te babeczki sprawdzą się idealnie. Są wilgotne, nie przesadnie słodkie i dobrze zachowują świeżość.
Składniki na 12 sztuk:
- 100g czerwonej fasoli Cenos
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 150g cukru brązowego
- 30g kakao
- 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50g mąki pszennej typ 650
- łyżeczka proszku do pieczenia
Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i pozostawiamy na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie wymieniamy wodę i gotujemy fasolkę przez godzinę. Odcedzamy ją i pozostawiamy do wystygnięcia.
Fasolę blendujemy na gładką masę. Wbijamy do niej jajka, wsypujemy cukier i ponownie blendujemy. Dolewamy mleko i mieszamy łyżką. Wsypujemy kakao, przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.
Fasolę blendujemy na gładką masę. Wbijamy do niej jajka, wsypujemy cukier i ponownie blendujemy. Dolewamy mleko i mieszamy łyżką. Wsypujemy kakao, przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelewamy do foremek na muffiny (ja używam silikonowych), układamy je na blasze i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Fajne i zdrowe babeczki 😊
OdpowiedzUsuńCudowne :) Już nie raz się przekonałam, że z fasoli można stworzyć pyszności, a Twoje babeczki tylko to potwierdzają :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie piekłam nic z fasolą - jakoś nie mogę się przekonać;) Ale babeczki wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńCudowne chętnie bym akie zjadłą
OdpowiedzUsuńCudowne babeczki, porywam jedną na kolację :-)
OdpowiedzUsuńTakie czeko babeczki to jest to! Śliczne i dajemy nasze głowy, że pyszne :D
OdpowiedzUsuńTa polewa... mmmm...
Wygladają przeapetycznie! <3
OdpowiedzUsuńIle tu mojej ukochanej czekolady
OdpowiedzUsuń