czwartek, 2 marca 2017

Babeczki kakaowe z polewą czekoladową

Gdybym nie wiedziała, że te babeczki zostały upieczone z dodatkiem czerwonej fasoli, nigdy bym na to nie wpadła. Smakują one zupełnie jak popularny murzynek z polewą czekoladową. Zatem jeśli macie ochotę na zdrowe ciasto czekoladowe, te babeczki sprawdzą się idealnie. Są wilgotne, nie przesadnie słodkie i dobrze zachowują świeżość.


Składniki na 12 sztuk:
  • 100g czerwonej fasoli Cenos
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150g cukru brązowego
  • 30g kakao
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50g mąki pszennej typ 650
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i pozostawiamy na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie wymieniamy wodę i gotujemy fasolkę przez godzinę. Odcedzamy ją i pozostawiamy do wystygnięcia.
Fasolę blendujemy na gładką masę. Wbijamy do niej jajka, wsypujemy cukier i ponownie blendujemy. Dolewamy mleko i mieszamy łyżką. Wsypujemy kakao, przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelewamy do foremek na muffiny (ja używam silikonowych), układamy je na blasze i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

8 komentarzy :

  1. Fajne i zdrowe babeczki 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne :) Już nie raz się przekonałam, że z fasoli można stworzyć pyszności, a Twoje babeczki tylko to potwierdzają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie piekłam nic z fasolą - jakoś nie mogę się przekonać;) Ale babeczki wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne chętnie bym akie zjadłą

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne babeczki, porywam jedną na kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie czeko babeczki to jest to! Śliczne i dajemy nasze głowy, że pyszne :D
    Ta polewa... mmmm...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile tu mojej ukochanej czekolady

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka