Dziś mam dla was przepis na sos z dodatkiem śmietanki, ale za jakiś czas z pewnością zaprezentuje wam inne sposoby przygotowania custardu.
Składniki:
- 200ml mleka
- 200ml śmietanki 30%
- 4 żółtka
- 2-3 łyżki cukru waniliowego
W międzyczasie ucieramy żółtka razem z pozostałym cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Dodajemy do niej połowę zagotowanego mleka i przez chwilę miksujemy.
Masę mleczno- jajeczną z powrotem przelewamy do garnka. Podgrzewamy ją na małym ogniu przez kilka minut, stale mieszając, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Custard powinien lekko zgęstnieć.
Przestudzony custard przechowujemy w lodówce, maksymalnie przez 3 dni.
Uwielbiam i często wykorzystuje :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy takiego kremu. Musi smakować cudnie z prawdziwą wanilią :)
OdpowiedzUsuńO tak, prawdziwa wanilia jest tu bardzo ważna!:)
Usuń