piątek, 1 stycznia 2016

Chałka z kruszonką

Jeszcze kilka lat temu bardzo często jadłam świeżutką chałkę posmarowaną nutellą. Nadal pamiętam ten smak. Postanowiłam do niego wrócić i upiekłam pyszną domową chałkę. Tym razem jadłam ją z dżemem albo masłem. Pyszności! Moim zdaniem żadne słodkie pieczywo nie smakuje tak dobrze jak najprostsza drożdżowa chała z kruszonką.
W przepisie napisałam, że z ciasta zaplatam warkocz. Mój składa się z trzech części, ale jeśli chcecie się bardziej pobawić to zachęcam do zrobienia poczwórnego. Instrukcje znajdziecie tutaj lub tutaj.


Składniki:
ciasto:
  • 500g mąki pszennej typ 650
  • 220ml mleka
  • 20g drożdży
  • 2 jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
kruszonka:
  • 40g mąki pszennej typ 650
  • 20g cukru
  • 20g masła
Przygotowujemy rozczyn- drożdże i łyżkę cukru rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 15- 20 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, sól, rozpuszczone masło, jajka i rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Pozostawiamy je do podwojenia objętości. 
Po tym czasie dzielimy je na trzy długie wałeczki i zaplatamy warkocz. Chałkę kładziemy na papierze do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około pół godzinki.
Z masła, cukru i mąki robimy kruszonkę- wszystkie składniki szybko zagniatamy.
Gdy chałka wyrośnie posypujemy ją kruszonką i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180C.
Smacznego:) 

6 komentarzy :

  1. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam chałkę i ciągle o niej zapominam... Twoja wygląda przepysznie, na pewno świetnie się komponuje z nutellą, masłem i dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką chałkę z masłem, dżemem i kubkiem mleka. Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem wielką wielbicielką chałki! Uwielbiam też ją podpiec w grzankownicy i posmarować dżemem :)


    smacznyrezultat.blogspot.com- klik!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności. Narobiłaś mi ochoty na ciasto drożdżowe. Nawet nie dodałaś dużo cukru, więc tym bardziej jest lepszy. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chałka z nutellą? O matko Ty to wiesz jak człowieka pobudzić w porze obiadowej!!!!! :D

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka