W przepisie napisałam, że z ciasta zaplatam warkocz. Mój składa się z trzech części, ale jeśli chcecie się bardziej pobawić to zachęcam do zrobienia poczwórnego. Instrukcje znajdziecie tutaj lub tutaj.
Składniki:
ciasto:
- 500g mąki pszennej typ 650
- 220ml mleka
- 20g drożdży
- 2 jajka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
kruszonka:
- 40g mąki pszennej typ 650
- 20g cukru
- 20g masła
Przygotowujemy rozczyn- drożdże i łyżkę cukru rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 15- 20 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, sól, rozpuszczone masło, jajka i rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Pozostawiamy je do podwojenia objętości.
Po tym czasie dzielimy je na trzy długie wałeczki i zaplatamy warkocz. Chałkę kładziemy na papierze do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około pół godzinki.
Z masła, cukru i mąki robimy kruszonkę- wszystkie składniki szybko zagniatamy.
Gdy chałka wyrośnie posypujemy ją kruszonką i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180C.
Smacznego:)
Cudownie puszysta!
OdpowiedzUsuńNie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam chałkę i ciągle o niej zapominam... Twoja wygląda przepysznie, na pewno świetnie się komponuje z nutellą, masłem i dżemem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką chałkę z masłem, dżemem i kubkiem mleka. Mniam ...
OdpowiedzUsuńJestem wielką wielbicielką chałki! Uwielbiam też ją podpiec w grzankownicy i posmarować dżemem :)
OdpowiedzUsuńsmacznyrezultat.blogspot.com- klik!
Pyszności. Narobiłaś mi ochoty na ciasto drożdżowe. Nawet nie dodałaś dużo cukru, więc tym bardziej jest lepszy. :)
OdpowiedzUsuńChałka z nutellą? O matko Ty to wiesz jak człowieka pobudzić w porze obiadowej!!!!! :D
OdpowiedzUsuń