Aby nie marnować również skórek z cytryny postanowiłam poeksperymentować i zrobić cukier cytrynowy. Jestem bardzo zadowolona z efektu. Cukier ma piękny, intensywnie cytrynowy zapach i smak. Wspaniale komponuje się ze słodkimi wypiekami, naleśnikami czy placuszkami. Naprawdę warto spróbować!;)
Składniki:
- 2 cytryny
- szklanka białego cukru lub ksylitolu
Cytryny sparzamy wrzątkiem. Wycieramy je papierowym ręcznikiem i ścieramy ich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy ją na kawałek papieru śniadaniowego i kładziemy na ciepłym grzejniku na noc albo do ciepłego piekarnika (np. gdy będzie stygł po pieczeniu), aż wyschną.
Suchą skórkę mielimy w młynku do kawy na drobny pyłek.
Do szczelnie zamykanego pojemniczka wsypujemy szklankę cukru i zmieloną skórkę. Dokładnie mieszamy.
Fajny pomysł, chyba spróbuję ale z brązowym cukrem
OdpowiedzUsuńProdukty ze skórką cytryny czy pomarańczy to nie mój smak, więc sama raczej nie zrobię, ale pomysł bardzo fajny ;)
OdpowiedzUsuńFajny i prosty pomysł :) Nic się nie może zmarnować! :D
OdpowiedzUsuńMyślę że do lemoniady będzie świetnie pasować :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Chętnie wykorzystam;)
Usuńzrobię, na pewno zrobię - kocham zapach cytryny!
OdpowiedzUsuńTo wspaniale! Daj znać jak smakowało;)
UsuńPrzyda się :D
OdpowiedzUsuńCukier cytrynowy jest kozacki, również polecam cukier pomarańczowy jest jeszcze lepszy.
OdpowiedzUsuń