sobota, 23 kwietnia 2016

Cukier cytrynowy

Jakiś czas temu opublikowałam przepis na cukier pomarańczowy, który bardzo przypadł mi do gustu i dość często go używam. Dosypuję go nawet do porannej owsianki.
Aby nie marnować również skórek z cytryny postanowiłam poeksperymentować i zrobić cukier cytrynowy. Jestem bardzo zadowolona z efektu. Cukier ma piękny, intensywnie cytrynowy zapach i smak. Wspaniale komponuje się ze słodkimi wypiekami, naleśnikami czy placuszkami. Naprawdę warto spróbować!;)



Składniki: 

  • 2 cytryny
  • szklanka białego cukru lub ksylitolu
Cytryny sparzamy wrzątkiem. Wycieramy je papierowym ręcznikiem i ścieramy ich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy ją na kawałek papieru śniadaniowego i kładziemy na ciepłym grzejniku na noc albo do ciepłego piekarnika (np. gdy będzie stygł po pieczeniu), aż wyschną.
Suchą skórkę mielimy w młynku do kawy na drobny pyłek. 
Do szczelnie zamykanego pojemniczka wsypujemy szklankę cukru i zmieloną skórkę. Dokładnie mieszamy.

9 komentarzy :

  1. Fajny pomysł, chyba spróbuję ale z brązowym cukrem

    OdpowiedzUsuń
  2. Produkty ze skórką cytryny czy pomarańczy to nie mój smak, więc sama raczej nie zrobię, ale pomysł bardzo fajny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny i prosty pomysł :) Nic się nie może zmarnować! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę że do lemoniady będzie świetnie pasować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobię, na pewno zrobię - kocham zapach cytryny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukier cytrynowy jest kozacki, również polecam cukier pomarańczowy jest jeszcze lepszy.

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka