Składniki na blachę o średnicy 18cm:
spód:
- 100g mąki pszennej typ 650
- 30g cukru
- 50g masła
- 100g białej czekolady
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 500g ricotty
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- słoiczek malin
spód:
Z mąki, cukru i masła szybko zagniatamy kruszonkę. Przesypujemy ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i przygniatamy. Wstawiamy do lodówki.
masa serowa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy ser i ponownie miksujemy. Wlewamy rozpuszczoną czekoladę i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy.
Gotową masę serową przekładamy na schłodzony spód. Na wierzch kładziemy maliny.
Sernik pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Połaczenie malin i białej czekolady bardzo lubię, poza tym bardzo podoba mi się struktura Twojego sernika :)
OdpowiedzUsuńHmm, wygląda znakomicie :>
OdpowiedzUsuńWygląda jak z jeżynami lub jagodami :D Malinki też świetnie w takim serniku smakują :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńNie jestem miłośnikiem białej czekolady, ale tak się zastanawiam jakby zrobić z mojej ulubionej czyli gorzkiej ?
OdpowiedzUsuńBiała czekolada w serniku, że też wcześniej o tym nie pomyślałam, genialnie to smakuje!!
OdpowiedzUsuń