Składniki na 20 sztuk:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki orzechowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500
- 1/2 szklanki miodu
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jaja
- 2 nieduże jabłka
- proszek do pieczenia
- +mąka orzechowa do posypania muffinek
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Składniki mokre mieszamy łyżką w jednej misce, a suche w drugiej. Następnie łączymy zawartość obu misek.
Do foremek najpierw wkładamy trochę ciasta na dno, później łyżeczkę jabłek, a na koniec przykrywamy je warstwą ciasta. Na wierzchu posypujemy je niewielką ilością mąki orzechowej.
Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 25 minut.
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec muffiny orzechowe z jabłkami, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- mąka orzechowa jest bogata w witaminę B3, która łagodzi stres, ułatwia zasypianie, zwalcza bóle głowy; ponadto dzięki zawartości potasu utrzymują ciśnienie krwi na właściwym poziomie,
- jabłka mają sporo witaminy C, która wspomaga nasz układ odpornościowy, ponadto zawierają dużo błonnika, dzięki któremu pojawia się uczucie sytości.
U la la :D Takie orzechowe muffiny poprosimy na wynos!
OdpowiedzUsuńPodziwiamy za sztukę improwizacji w kuchni. My (a właściwie Angelika) zawsze wszystko musimy mieć przemyślane. Dodatkowo jest przygotowany plan awaryjny gdyby, któryś z elementów (najczęściej tortów) miałby nie wyjść, bo przeważnie są to nasze pomysły nie sprawdzane wcześniej. Co skutkuje dużą nerwówką podczas sytuacji kryzysowych (i nie raz kłótnią :P).
Dobra, dawaj te muffiny! xD
Moje wypieki wychodzą zazwyczaj smaczniejsze, gdy są improwizacją, bo w przypadku długich przemyśleń często przekombinuję:P
Usuńimprowizacje często wychodzą o niebo lepiej! ;)
Usuńjabłka wymieniłabym na inne owoce np. wiśnie i mogłabym piec :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że z wiśniami również będą smaczne;)
UsuńUwielbiam jabłka w muffinkach :) A w Twoich dodatkowo bardzo podoba mi się dodatek mąki orzechowej. Twoja przyjaciółka musiała być szczęśliwa dostając taki prezent :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania:)
UsuńChyba faktycznie była szczęśliwa z tego prezentu;)
Dla mnie bomba, mam własnego orzecha, a więc domową mąkę orzechową - biorę ;)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że będzie bardzo smaczna;)
UsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńnie no, oszalałam na sam widok! ;)
OdpowiedzUsuńKupujesz mąkę orzechową ( jeśli tak, to jakiej firmy? ), czy robisz sama :) ?
OdpowiedzUsuńKupujesz mąkę orzechową ( jeśli tak, to jakiej firmy? ), czy robisz sama :) ?
OdpowiedzUsuńJuż znalazłam odpowiedż :) ! Robisz sama :).. Od jakiegoś czasu zaczęłam używać mąk, których dotąd nie znałam. Własnie to, że i Ty masz w przepisach taką ich różnorodność, przyciągnęło moją uwagę. Kreatywność w kuchni, to jest to :) !
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że od razu nie odpisalam, ale twój komentarz jakoś mi umknął, a w poście zapomniałam podlinkować przepisu na mąkę. W każdym razie dobrze, że sobie poradziłaś:)
UsuńBardzo dziękuję za komplementy;)