Budyń podałam z pysznymi, karmelizowanymi śliwkami.
Składniki na 2 porcje:
- 2 szklanki mleka z ciecierzycy
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- żółtko
- 2 łyżeczki dowolnego cukru trzcinowego/ białego
Resztę mleka mieszamy z mąką i żółtkiem. Po czym dodajemy je do gotującego się mleka z cukrem. Budyń gotujemy jeszcze przez 3 minuty, stale mieszając. Zdejmujemy go z palnika przekładamy do dwóch pucharków, ozdabiamy i jemy.;)
Smacznego:)
Dlaczego warto ugotować budyń na mleku z ciecierzycy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- mleko z ciecierzycy jest oczywiście dobrym źródłem białka, witamin B6 i B9, fosfotu, potasu, cynku i błonnika; dzięki zawartości wymienionego wcześniej cynku poprawia kondycję włosów i paznokci,
- żółtko zawiera sporo tłuszczów, witamin A, D, E i grupy B, a także magnez, żelazo oraz sód.
Nigdy nie jadłam a z chęcia spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)
Usuńwszystkie słodkości na bazie ciecierzycy są super, a Twój budyń ma wyjątkowo gładką konsystencję!
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy wszelkiego rodzaju budynie na mleku roślinnym lub na soku warzywnym/owocowym.
OdpowiedzUsuńZ takimi dodatkami to możemy jeść każdy budyń :D
Albo... w ciepłym zanurzyć kawałki gorzkiej czekolady... dzieciństwo miałyśmy świetne :P
Może to wydawać się dziwne, ale ja nie jadłam jeszcze nigdy budyniu z kawałkami czekolady. Zdecydowanie musze to nadrobić;)
UsuńCiekawy pomysł. Ale mam ochotę ostatnio na budynie i galaretki, aż muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńZa mną też ostatnio "chodzą" talie deserki;)
UsuńDaj znać jak wyszło;)
Uwielbiam wszelkie budynie :) Też bym taki zjadła z dodatkiem śliwek (choć i dżemem porzeczkowym bym nie pogardziła :P) Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że nie tylko ja jestem fanką budyniu;)
UsuńBałabym się smaku takiego budyniu ;)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc też miałam pewne obawy zanim zaczęłam go gotować, ale jego smak pozytywnie zaskakuje;)
UsuńFaktycznie, dużo delikatniejszy od normalnego. Posmakował mojej siostrze i bratu w postaci "rafaello", więc myślę, że następnym razem mleczko wykorzystam również w tym celu.
OdpowiedzUsuńTo, że budyń z cieciorki posmakował twojemu rodzeństwu, to znak, że jest naprawdę smaczny:)
Usuń