Swój obiadek zjadłam z kaszą gryczaną i surówką z jabłka i papryki.
Składniki na 10 sporych kotletów:
- 500g puree z ciecierzycy*
- 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej żytniej
- cebula
- 2 łyżki oleju
- pietruszka suszona lub śwież
- liście selera suszone lu świeże
- papryka ostra
- papryka słodka
- pieprz
- sól
- +jajko i sezam lub mąka kukurydziana
- +olej do smażenia
*Można wykorzystać masę, która pozostała po produkcji mleka lub ugotować cieciorkę i zmiksować całą. Aby otrzymać 500g puree należy ugotować około 200g suchej cieciorki.
Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oleju.
Do puree cieciorkowego dodajemy cebulę, mąkę, przyprawy i miksujemy lub mieszamy ręką. Z masy formujemy 10 kotlecików.
Na jednym talerzu rozbełtujemy jajko, a na drugi wsypujemy sezam lub mąkę (Ja część kotlecików panierowałam w sezamie, a część w mące. Przyznam, że smaczniejsze są w sezamie.). Kotleciki panierujemy i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować kotleciki z ciecierzycy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- cieciorka jest doskonałym źródłem białka, witaminy C, kwasy foliowego, potasu, fosforu i magnezu
- cebula ma właściwości rozrzedzające krew- przeciwdziała zakrzepom, obniża poziom cholesterolu, poprawia trawienie.
Takie kotleciki gdyby ktoś nam zrobił to bardzo chętnie spróbujemy :P
OdpowiedzUsuńMy sporadycznie robimy kotleciki warzywne, bo jakoś specjalnie nie czujemy, że coś w postaci tradycyjnych kotletów musi być na talerzu :)
Zapraszam do mnie, na obiad;)
UsuńBardzo ciekawy skład i smakowicie wyglądają ;) A z Twojego zestawu obiadowego jadłam dzisiaj kaszę gryczaną :P Taki kotlecik na pewno świetnie do niej pasuje ;)
OdpowiedzUsuńTak, kotleciki dobrze pasują do kaszy gryczanej:)
UsuńBardzo lubię ciecieżyce, kotlety muszą być wyborne :)
OdpowiedzUsuńSą wyborne:)
UsuńUwielbiam warzywne klopsiki, kotkeciki ^^ ciecierzyca jakoś mnie przekonuje, choć może pod tą postacią będzie mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńJa wręcz przeciwnie- uwielbiam cieciorkę:)
UsuńWarto spróbować, może akurat takie kotleciki ci posmakują;)
Nie jadłam nigdy tak przyrządzonych kotletów, chyba czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się:)
Usuńchętnie bym porwała jednego i zobaczyła jak smakuje! ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam;)
UsuńU mnie najczęściej królują kotlety z soją lub soczewicą. Widzę, że mamy podobny gust do stosowania przypraw, chociaż wolę czosnek zamiast cebuli, a ostatnio dodaję nawet koperek. :)
OdpowiedzUsuńCzosnek i koperek też bardzo lubię;)
UsuńMoim zdaniem - super.Ja wykonałam na bazie tego przepisu pieczone placuszki z pieczarkami, następnym razem dodam jeszcze marchewkę i pietruszkę. I myślę, że pasuje do nich coś "mokrego" - np. sosik lub krem warzywny.
OdpowiedzUsuńPo spróbowaniu twojej wersji kotlecików, byłam zachwycona, a marchewka i pietruszka to świetny pomysł :)
UsuńI faktycznie pasują do nich kremiki warzywne;)