Do naleśników wspaniale pasuje frużelina malinowa, jogurt naturalny i świeże maliny.
Składniki na 10 sztuk:
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki orzechowej
- 1 i 3/4 szklanki mleka orzechowego (u mnie na bazie orzechów arachidowych)
- łyżeczka cukru
- jajko
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy jajko, mleko i cukier. Miksujemy.
Naleśniki smażymy na delikatnie natłuszczonej, dobrze rozgrzanej patelni.
Smacznego:)
Dlaczego warto usmażyć naleśniki orzechowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
Naleśniki smażymy na delikatnie natłuszczonej, dobrze rozgrzanej patelni.
Smacznego:)
Dlaczego warto usmażyć naleśniki orzechowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- mąka i mleko orzechowe są świetnym źródłem białka, dobrych tłuszczów, potasu i błonnika oraz witaminy B3, która ma zbawienny wpływ na układ nerwowy,
- mąka orkiszowa zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, wapń, potas, cynk, a także witaminy z grupy B.
Jeśli smak orzechów w naleśnikach jest wyczuwalny to naleśniki musiały smakować cudownie :) I bardzo podoba mi się ta polewa. Ostatnio wyszła mi bardzo podobnie wyglądająca z tofu, banana i truskawek :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na polewę z tofu, muszę kiedyś spróbować;)
UsuńMy mamy taki problem, że jeśli wyjdą nam tak pyszne naleśniki to najchętniej jadłybyśmy je bez żadnych dodatków :P Orzechowy smak w naleśniczkach.... bajka! :D
OdpowiedzUsuńTeż lubimy łączyć serek z malinami/jagodami, kolor jest przecudny.
Taki problem to nie problem:p, same też są świetne:)
Usuń