niedziela, 8 lutego 2015

Naleśniki orzechowe II

Jeśli, tak jak ja, lubicie masło orzechowe, to dzisiejsze naleśniki są idealne dla was. Dzięki temu, że zawierają mąkę i mleko orzechowe, mają cudowny posmak fistaszków.
Do naleśników wspaniale pasuje frużelina malinowa, jogurt naturalny i świeże maliny.




Składniki na 10 sztuk:
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki orzechowej
  • 1 i 3/4 szklanki mleka orzechowego (u mnie na bazie orzechów arachidowych)
  • łyżeczka cukru
  • jajko
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy jajko, mleko i cukier. Miksujemy.
Naleśniki smażymy na delikatnie natłuszczonej, dobrze rozgrzanej patelni.
Smacznego:)

Dlaczego warto usmażyć naleśniki orzechowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • mąka i mleko orzechowe są świetnym źródłem białka, dobrych tłuszczów, potasu i błonnika oraz witaminy B3, która ma zbawienny wpływ na układ nerwowy,
  • mąka orkiszowa zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, wapń, potas, cynk, a także witaminy z grupy B.

4 komentarze :

  1. Jeśli smak orzechów w naleśnikach jest wyczuwalny to naleśniki musiały smakować cudownie :) I bardzo podoba mi się ta polewa. Ostatnio wyszła mi bardzo podobnie wyglądająca z tofu, banana i truskawek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ciekawy pomysł na polewę z tofu, muszę kiedyś spróbować;)

      Usuń
  2. My mamy taki problem, że jeśli wyjdą nam tak pyszne naleśniki to najchętniej jadłybyśmy je bez żadnych dodatków :P Orzechowy smak w naleśniczkach.... bajka! :D
    Też lubimy łączyć serek z malinami/jagodami, kolor jest przecudny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki problem to nie problem:p, same też są świetne:)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka