PS. Wymieniłam zdjęcia, więc na naleśniczkach nie ma już sosu, ani granoli.;)
Zachęcam do wypróbowania przepisu:)
Składniki na 16 sztuk:
- szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- jajko
- 3 łyżki oleju
- 2-3 łyżki miodu lub łyżka cukru
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy mleko, wodę, jajko, olej i miód, wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni, a przed pierwszym delikatnie natłuszczamy patelnię.
Smacznego:)
Dlaczego warto usmażyć naleśniki kukurydziane, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
Smacznego:)
Dlaczego warto usmażyć naleśniki kukurydziane, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- mąka kukurydziana zawiera niemało witamin C, E,A oraz B, a także potas, fosfor, magnez i selen,
- jajko jest bogate w witaminy A,D, E, K oraz B2 i B12, ponadto zawiera potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo, a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Jak bratu smakowało no to muszą być dobre xD
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie i tak ślicznie żółciutko :) Ostatnio posmakowałyśmy twarożku z mango i tofu więc tutaj by nam baaardzo pasował :D
Oj tak myślę, że takie połączenie byłoby smaczne;)
Usuńswietny pomysł :P na pewno spróbuje
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://hopeinmusichim.blogspot.com/
Bardzo się cieszę:)
UsuńZgadzam się, że naleśniki nie mogą być nie dobre, a Twoje wyglądają super z tym sosem :) Dżem brzoskwiniowy to jeden z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię dżem brzoskwiniowy, a zwłaszcza domowy;)
Usuńjej, z tą granolą świetnie to wymyśliłaś! zjadałbym coś takiego, zdecydowanie!
OdpowiedzUsuńZachęcam do przygotowania;)
UsuńPełne dodatków, takie jak lubię ;)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię duuużo dodatków:)
UsuńSuper pomysł! ja robiłam naleśniki z mąki gryczanej i też były mega-smaczne :)
OdpowiedzUsuńGryczane też już robiłam i faktycznie są bardzo smaczne:)
UsuńPyszna propozycja! :)
OdpowiedzUsuńMój najbliższy plan to naleśniki z kaszy mannej, ale po twoim przepisie zastanawiam sie nad kaszą kukurydzianą też.
Myślę, że oba rodzaje są bardzo smaczne:)
UsuńPrzypomniałaś mi o naleśnikach z kaszy manny, które jadłam już bardzo dawno temu;)
Fantastyczne naleśniki. Bardzo je lubię, takich jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńMusisz to jak najszybciej nadrobić;)
Usuńcudowne naleśniki :)
OdpowiedzUsuńJedne z najsmaczniejszych naleśników, jakie jadłam. W smaku nie odbiegają od tradycyjnych, jednak jest w nich coś... innego. Fajnego. Nie spodziewałam się, że aż tak mi posmakują. Moja wersja: z pastą groszkową i ketchupem - mówię Ci, obłędne ;-)
OdpowiedzUsuńTak, naleśniczki kukurydziane faktycznie mają to coś, jedząc je również nad tym rozmyślałam;)
UsuńPasta groszkowa brzmi pysznie;)