Swoje tosty zjadłam z serkiem wiejskim, brzoskwinią i granolą.
Składniki na trzy porcje:
- 9 kromek chleba*
- 2 jajka
- 3 brzoskwinie**
- szklanka soku brzoskwiniowego***
*Nie może to być zbity żytni chleb. Ten do tostów powinien być bardziej puszysty. Zachęcam do wykorzystania mojego przepisu.
**Mogą być świeże lub z zalewy (u mnie oczywiście domowe).
***Najlepsza będzie po prostu zalewa z brzoskwiń, którą można rozcieńczyć np. mlekiem w razie gdyby była zbyt słodka.Ilość soku można dowolnie zmieniać.
Jajka i brzoskwinie dokładnie blendujemy na puree. Następnie dodajemy sok i miksujemy.
Chleb moczymy przez kilka minut, aby dobrze wchłonął sok.
Tosty smażymy z obu stron po kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni, na maśle.
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować brzoskwiniowe tosty francuskie, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- brzoskwinie są świetnym źródłem beta- karotenu i błonnika; zawierają sporo witamin z grupy B i witaminę PP oraz magnez, żelazo i wapń,
- jajka są oczywiście bogate w proteiny, witaminy A, D, E, K oraz tłuszcze, których większość znajduje się w żółtku.
Nigdy nie jadłyśmy takich tostów! A wyglądają baaardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNa dzisiejszy tłusty czwartek nadają się idealnie :D
Warto spróbować;)
UsuńTakich tostów nie jadłam już kilka lat, przypomniałaś mi, że takie w ogóle istnieją :) Wyglądają przepysznie, a dodatek brzoskwiń na pewno znacznie ubogacił ich smak :)
OdpowiedzUsuńTak, brzoskwiniowe są o niebo lepszo od zwykłych:)
Usuńcoś wspaniałego. ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPyszne zasłodzenie z rana ;)
OdpowiedzUsuńNajlepsze są właśnie takie śniadanka;)
UsuńNo, nareszcie śniadanko dorównujące owsiankom z chlebkiem w roli głównej. Pychota. Świetnie dobrane proporcje składników i fajny pomysł na wykorzystanie brzoskwiń. Same plusy. Ja zrobię jeszcze nie raz... ;-)
OdpowiedzUsuń