środa, 25 lutego 2015

Chleb słonecznikowy

Po upieczeniu chleba z ciecierzycy, który okazał się strzałem w dziesiątkę, postanowiłam delikatnie zmodyfikować przepis i upiec go jeszcze raz. Zamiast mąki z cieciorki dodałam szklankę mielonego słonecznika, dzięki któremu chlebek stał się wilgotniejszy i miał charakterystyczny smak. Przyznam, że bardzo mi posmakował i na pewno jeszcze nieraz powtórzę taki wypiek
W sumie chleb wygląda bardzo podobnie do poprzedniego, nawet sfotografowałam go na tej samej desce, ale zapewniam, że smakuje inaczej;)


Składniki na blaszkę o wymiarach 11x35cm:
  • szklanka zmielonego słonecznika*
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka dowolnych otrębów
  • szklanka ciepłego mleka
  • pół szklanki siemienia lnianego
  • pół szklanki nasion dyni
  • 25g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka lub półtorej łyżeczki soli
*Ja zmieliłam go w młynku do kawy, ale na pewno sprawdzi się również blender.

Przygotowanie chleba zaczynamy od zrobienia zaczynu- ciepłe mleko, cukier i drożdże dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy otręby, zmielony słonecznik, nasiona, płyny i sól. Następnie wlewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Powinno być ono dość rzadkie i może delikatnie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięci na około 1,5 godziny.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu, na około 30- 45 minut. 
Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C, przez około godzinę. 
Smacznego:)

Dlaczego warto upiec chlebek słonecznikowy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • słonecznik jest bogaty w witaminę E oraz witaminy z grupy B, dzięki czemu wspomaga pracę układu nerwowego; ponadto zawiera sporo magnezu- pomaga w walce ze stresem, żelazo, potas i fosfor, a także nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • siemię lniane jest doskonałym źródłem soli mineralnych takich jak: magnez, cynk i żelazo oraz witaminy E i kwasy tłuszczowe.

10 komentarzy :

  1. Chleb wizualnie jak dla mnie wygląda idealnie :) Z mielonym słonecznikiem nigdy nie jadłam, ale smak na pewno musiał być ciekawy. Jak kiedyś piekłam chleby, to zawsze dodawałam go duuuuuuużo, ale w całych ziarenkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlebek ze słonecznikiem w całych ziarenkach tez piekę dość często:)

      Usuń
  2. z braku czasu nie mogę czegoś takie tworzyć, więc może mogę liczyć na kromkę? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, ze możesz. Wpadnij do mnie, albo podaj adres pocztowy, to wyślę ci cały bochenek;D

      Usuń
  3. Szkoda, że tak rzadko robię chleb. Wiem, że kupny nie dorównuje temu domowemu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, żeby piec go częściej, bo faktycznie domowy jest o niebo lepszy od kupnego:)

      Usuń
  4. Zjadłabym taki chlebek domowy, tylko brak czasu na zrobienie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc jak tylko znajdziesz chwilę to go zrobisz, albo wpadnij do mnie to się podzielę;)

      Usuń
  5. Wygląda super! Słonecznik ma swój charakterystyczny smak więc do takiego chlebka jest idealny :)
    Nasiona dyni jeszcze świetnie się z nim komponują.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, słonecznik jest zdecydowanie wyczuwalny:)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka