W sumie chleb wygląda bardzo podobnie do poprzedniego, nawet sfotografowałam go na tej samej desce, ale zapewniam, że smakuje inaczej;)
Składniki na blaszkę o wymiarach 11x35cm:
- szklanka zmielonego słonecznika*
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
- 2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka dowolnych otrębów
- szklanka ciepłego mleka
- pół szklanki siemienia lnianego
- pół szklanki nasion dyni
- 25g drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka lub półtorej łyżeczki soli
*Ja zmieliłam go w młynku do kawy, ale na pewno sprawdzi się również blender.
Przygotowanie chleba zaczynamy od zrobienia zaczynu- ciepłe mleko, cukier i drożdże dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy otręby, zmielony słonecznik, nasiona, płyny i sól. Następnie wlewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Powinno być ono dość rzadkie i może delikatnie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięci na około 1,5 godziny.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu, na około 30- 45 minut.
Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C, przez około godzinę.
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec chlebek słonecznikowy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- słonecznik jest bogaty w witaminę E oraz witaminy z grupy B, dzięki czemu wspomaga pracę układu nerwowego; ponadto zawiera sporo magnezu- pomaga w walce ze stresem, żelazo, potas i fosfor, a także nienasycone kwasy tłuszczowe,
- siemię lniane jest doskonałym źródłem soli mineralnych takich jak: magnez, cynk i żelazo oraz witaminy E i kwasy tłuszczowe.
Chleb wizualnie jak dla mnie wygląda idealnie :) Z mielonym słonecznikiem nigdy nie jadłam, ale smak na pewno musiał być ciekawy. Jak kiedyś piekłam chleby, to zawsze dodawałam go duuuuuuużo, ale w całych ziarenkach :)
OdpowiedzUsuńChlebek ze słonecznikiem w całych ziarenkach tez piekę dość często:)
Usuńz braku czasu nie mogę czegoś takie tworzyć, więc może mogę liczyć na kromkę? ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście, ze możesz. Wpadnij do mnie, albo podaj adres pocztowy, to wyślę ci cały bochenek;D
UsuńSzkoda, że tak rzadko robię chleb. Wiem, że kupny nie dorównuje temu domowemu ;)
OdpowiedzUsuńNic nie stoi na przeszkodzie temu, żeby piec go częściej, bo faktycznie domowy jest o niebo lepszy od kupnego:)
UsuńZjadłabym taki chlebek domowy, tylko brak czasu na zrobienie :(
OdpowiedzUsuńWięc jak tylko znajdziesz chwilę to go zrobisz, albo wpadnij do mnie to się podzielę;)
UsuńWygląda super! Słonecznik ma swój charakterystyczny smak więc do takiego chlebka jest idealny :)
OdpowiedzUsuńNasiona dyni jeszcze świetnie się z nim komponują.
Tak, słonecznik jest zdecydowanie wyczuwalny:)
Usuń