Składniki:
- 200g ciecierzycy
- 4 szklanki wody+ woda do moczenia i gotowania ciecierzycy
Cieciorkę moczymy przez noc w wodzie.
Rano dokładnie płuczemy ją pod bieżącą wodą i przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez godzinę. Po tym czasie ciecierzycę odcedzamy (u mnie większość wody i tak się wygotowała) i mielimy na puree. Do powstałej masy dolewamy 4 szklanki wody i ponownie gotujemy, przez około 15 minut.
Mleko przelewamy przez sitko z gazą. Masę, która została na gazie dokładnie wyciskamy.
Mleko przechowujemy w lodówce. Natomiast z powstałej masy możemy przygotować na przykład placuszki.
Dlaczego warto przygotować mleko z cieciorki, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach ciecierzycy:
- jest skarbnicą białka roślinnego,
- zawiera sporo potasu, który przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi,
- obniża poziom "złego" cholesterolu,
- jest bogata w błonnik, który ułatwia pracę układu pokarmowego.
Muszę spróbować je zrobić. Wychodzi o wiele taniej niż inne mleka w sklepie. Z reszty zrobię kotlety. :)
OdpowiedzUsuńA jak to smakuje, np. z kakao?
Dobry pomysł z tymi kotletami.;)
UsuńPrzyznam, że z kakao nie próbowałam, więc ciężko mi ocenić, a mleka w lodówce już nie mam;)
Ja użyłam go na przykład do zrobienia budyniu, na który przepis wrzucę pewnie jutro.
Nigdy takiego nie piłam ani nawet nie widziałam. Wygląda ciekawie i smakowicie :) Ciecierzycę uwielbiam, ale używam do dań warzywnych, wege kotletów, pasztetów i hummusu. Musze kiedyś wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ci posmakuje;)
UsuńTy to już chyba ze wszystkiego zrobiłaś mleko! :D
OdpowiedzUsuńMyślę, że jest jeszcze sporo produktów, które da się przerobić na mleko;)
Usuńale to wymyśliłaś!
OdpowiedzUsuńA to ciekawa propozycja :D Wygląda może nie za bardzo apetycznie ale już z doświadczenia wiemy, że w tego typu kuchni nie wygląd ma znaczenie :)
OdpowiedzUsuńWasza szczerość mnie rozbroiła XD, ale jest to w 100% prawda;)
UsuńJeju w życiu nie wpadłabym na taki pomysł :) a już na pewno, że to będzie smaczne! gratuluję kreatywności, muszę koniecznie wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać jak wyszło;)
UsuńMuszę kiedyś spróbować zrobić takie mleko z ciecierzycy, bo te domowe, roślinne robię często, ale tego jeszcze nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania, bo smak jest naprawdę zaskakujący;)
UsuńMoże na zdjęciu nie zachwyca, ale w rzeczywistości ma śliczną, złocistą barwę. Jest też bardzo przyjemne w wykonaniu, mimo że trzeba się troszkę postarać. A możliwości wykorzystania jest naprawdę wiele. Przepis sprawdzony i godny polecenia ;-)
OdpowiedzUsuńMasz rację- kolor na zdjęciu faktycznie jest troszkę inny niż ten w rzeczywistości:)
UsuńCieszę się, że mleczko ci posmakowało:)
51 year old Software Consultant Glennie Hanna, hailing from Swan Lake enjoys watching movies like Mysterious Island and Poi. Took a trip to Church Village of Gammelstad and drives a Ferrari 400 Superamerica. przydatne strony
OdpowiedzUsuń