Podstawę torcika stanowi pełnoziarnisty biszkopt, a masę ugotowałam oczywiście na bazie kaszy jaglanej, którą prawdę mówiąc uwielbiam, za to, że można z niej przygotować właściwie wszystko. Wierzch ciasta posypałam wiórkami kokosowymi, żeby wzmocnić jego smak, a przy okazji ozdobić.
Składniki na torcik o średnicy 18cm:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej żytniej
- 5 łyżek ksylitolu/ cukru
- proszek do pieczenia
na masę:
- 2,5 szklanki mleka
- 140g kaszy jaglanej
- 100g wiórek kokosowych
- 3 łyżki ksylitolu/ cukru
- 3 łyżki siemienia lnianego
- +wiórki do ozdoby
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je w misce na sztywną pianę. Powoli dodajemy ksylitol, następnie żółtka, krótko miksujemy. Na koniec przesiewamy mąkę oraz proszek i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub posmarowaną tłuszczem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 15-20 minut. Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
Kaszę jaglaną i siemię lniane mielimy na mąkę, a następnie mieszamy w garnku razem z mlekiem, wiórkami, ksylitolem. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
Gdy biszkopt trochę wystygnie kroimy go poziomo na trzy części i przekładamy lekko wystudzoną masą. Dekorujemy również wierzch i brzegi. Górę torcika obsypujemy wiórkami.
Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby się schłodziło.
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować torcik kokosowy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- wiórki kokosowe są dobrym źródłem witaminy B2 i B6 oraz magnezu, potasu, selenu czy miedzi, a także kwasu foliowego,
- przez to, że kasza jaglana nie zawiera glutenu może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię, ponadto rozgrzewa organizm, co jest szczególnie ważne w chłodne, zimowe dni.
Właśnie zajadamy się się pysznymi kokosowymi kuleczkami domowej roboty!
OdpowiedzUsuńTwój torcik wygląda nieziemsko i bardzo chętnie poprosimy... połowę! :D
Niestety torcika już nie ma;p
UsuńNatchnęłaś nas na tort kokosowy... Taki multi-segmentarnie zdrowy :P
UsuńIntensywnie nad nim myślimy, więc na pewno zrealizujemy go w niedalekiej przyszłości :)
Jestem bardzo ciekawa efektów;)
UsuńWygląda super - bardzo ciekawie i smacznie :) Też uwielbiam kaszę jaglaną na jej wszechstronność :) Muszę kiedyś spróbować zrobić biszkopt na mące żytniej...
OdpowiedzUsuńZrób, na pewno się uda;)
UsuńMasa wypróbowana w wersji walentynkowej - z dodatkiem truskawek, które niestety nadały jej odrobinę goryczy. Ale sam budyń - pycha! Mnie posmakował, nie wiem jak będzie po degustacji przez rodzinkę. Zobaczymy... ;-)
OdpowiedzUsuńMam pewne obawy, jeżeli chodzi o biszkopt, dlatego tym razem zrobiłam inne ciasto. Myślę jednak, że już niedługo nadarzy się okazja, by znów się przełamać i spróbować.
Wersja walentynkowa to świetny pomysł. Myślę, że budyń posmakuje również rodzince.
UsuńBiszkopt na pewno się uda, nie ma czego się obawiać:)