piątek, 27 lutego 2015

Placuszki ziarniste

Tego typu placuszki przygotowuję od dawna, ale dość rzadko. Lubię je za to, że tak przyjemnie chrupią. W dodatku są bardzo sycące i pełne witamin. Świetne jest w nich to, że jeśli nie masz akurat słonecznika, możesz dodać więcej dyni albo sezamu. Mąkę jaglaną czy żytnią możesz zamienić na każdą inną, na przykład gryczaną lub pszenną. Uwielbiam w nich to, że można zmienić połowę składników na ich odpowiedniki, a one nadal wyjdą pyszne. Po prostu placuszki idealne.



Składniki na 15 placuszków:
  • 60g mąki jaglanej*
  • 40g mąki pełnoziarnistej
  • 40g płatków, np. pszennych
  • 120g nasion (u mnie: 40g słonecznika, 40g pestek dyni, 20g maku, 10g sezamu, 10g siemienia lnianego)
  • jajko
  • 6 czubatych łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
*Mąkę można kupić lub po prostu zmielić kaszę jaglaną.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie je mieszamy.
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, na przykład kokosowego lub bez tłuszczu. Jeden placuszek to jedna łyżka ciasta. Placuszki są gotowe do odwrócenia na drugą stronę, gdy pojawią się na nich bąbelki.

Dlaczego warto przygotować placuszki ziarniste, czyli krotko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • mąka jaglana jest lekkostrawna, ponadto nie zawiera glutenu- mogą ją spożywać osoby cierpiące na celiakię; zawiera bardzo dużo witamin z grupy B,
  • pestki dyni zawierają witaminy E, A, C, D i witaminy z grupy B oraz potas, cynk i selen,
  • słonecznik  jest bogaty w witaminy A, E, D, B6 oraz potas, wapń i żelazo; nasiona słonecznika świetnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.

14 komentarzy :

  1. Uzależniłam się od smażonych sniadań aż tak, że rzadko jadam miseczkowe <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smażone śniadanka są pyszne, ale u mnie i tak wygrywają miseczkowe:)

      Usuń
  2. Wypasione placki xD
    Też mamy w planach jutro taki obiadek na słodko ale pod znakiem kokosu :)
    Nastawiamy się na kokos w kosie polany syropem klonowym :D Placuszki z ziarnami trzeba będzie wykonać następnym razem ale np. na uczelnie bo pewnie energii i sytości im nie brakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kokos w kokosie polany syropem klonowym brzmi świetnie;)
      Tak, placuszki są pełne energii i sytości, temu nie mogę zaprzeczyć:D

      Usuń
  3. Uwielbiam takie bogactwo ziaren w plackach ;) Sama często dodaję do placków dynię czy słonecznik, ale w tej konfiguracji maku nie dodawałam i muszę wypróbować przy następnej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że posmakuje ci takie połączenie;)

      Usuń
  4. Fantastyczne placuszki. Prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Oj zjadłabym takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne. Tak łatwe i szybkie w przygotowaniu, że ani się obejrzałam, a wartościowe śniadanko czekało na stole. Duży plus za to, że składniki faktycznie można zmieniać a placuszki i tak się udają. Kolejny pomysł na... śniadanie każdego dnia ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że wypróbowałaś przepis i placuszki ci posmakowały;)

      Usuń
  6. Wyglądają bardzo pysznie! Na pewno spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka